Simona Ionescu / Redactor Șef

Peșterile de Marmură, un loc spectaculos care trebuie văzut. Istoria celor mai bine ascunse bijuterii din Patagonia

Peșterile de Marmură, un loc spectaculos care trebuie văzut. Istoria celor mai bine ascunse bijuterii din Patagonia
Peșterile de Marmură (denumite și Capillas de Mármol) sunt una dintre cele mai bine ascunse bijuterii din regiunea Patagonia din Chile.

Dacă plănuiți o excursie pe autostrada pitorească Carretera Austral din sudul Chile, Peșterile de Marmură constituie o destinație obligatorie! Aceste bijuterii sunt situate în mijlocul lacului General Carrera și pot fi accesate doar cu barca sau cu caiacul.

De-a lungul a 6.200 de ani, uriașele depozite de marmură de pe marginea lacului General Carrerra au fost distruse de apă, creând peșteri, tuneluri complicate și coloane uriașe de marmură pură. Marmura aflată la suprafața apei s-a dizolvat cel mai rapid, deoarece apa a pătruns prin fisuri mici, lărgindu-le în fracturi care au fost treptat erodate.

Rezultatul este un labirint de marmură chiar deasupra nivelului apei și câteva insule, inclusiv faimoasa „Catedrală de marmură” și „Capela de marmură”.  Deși stânca fură spectacolul, dacă priviți din barcă sau caiac veți vedea cealaltă caracteristică frumoasă a lacului, nuanța albastră strălucitoare care provine din apa de topire a ghețarilor.

Când albastrul se întrepătrunde cu verde, negru și galben…

De-a lungul a mii de ani, această apă de ghețar bogată în minerale a schimbat forma și culoarea formațiunilor din Peștera de Marmură în nuanțe frumoase de albastru, verde, negru și galben. În loc să exploateze aceste roci de marmură unice, zona înconjurătoare le protejează, permițând în același timp vizitatorilor să vină și să le viziteze.

Cu modele colorate învolburate și apă de un albastru turcoaz, Marble Caves atrag vizitatori din întreaga lume, în ciuda locației îndepărtate și a dificultății de acces la ele. Peșterile de marmură sunt accesibile din partea chiliană, așa că va trebui să călătoriți în Chile prin orașul Chile Chico dacă intenționați să vizitați aceste formațiuni rupestre din Argentina.

Cum să vizitați Peșterile de marmură

Pentru a vizita Marble Caves va trebui să vă înscrieți la o companie locală de turism. Cele mai multe dintre companiile de turism operează din orașul Puerto Rio Tranquilo din Chile și aveți opțiunea de a face un tur cu barca sau cu caiacul. Trebuie să știți că aventura durează în jur de trei ore.

Celebrele Peșteri de Marmură din Chile

Cel mai apropiat oraș de Peșterile de Marmură este Puerto Rio Tranquilo din sudul Chile. Un loc mic, unde majoritatea afacerilor se adresează vizitatorilor Peșterii de marmură, cu câteva restaurante, pensiuni și o benzinărie.

Ce ținută trebuie să alegeți

Când decideți să faceți turul peșterii Marble Cave îmbrăcați-vă bine pentru a vă simți confortabil. Apa ghețarului din lacul General Carrera rămâne întotdeauna super rece pe tot parcursul anului, așa că nu va fi nevoie să purtați costum de baie în timpul turului, pentru că înotul poate fi periculos.

Cea mai bună perioadă a anului pentru a vizita Peșterile de marmură este între septembrie și februarie, când gheața se topește alimentând lacul, iar culoarea apei devine turcoaz. În ceea ce privește orele, cel mai bun moment pentru a face o excursie cu barca sau caiacul este dimineața devreme pentru a prinde lumina potrivită pentru cele mai minunate fotografii. Potrivit specialiștilor, Marble Caves reprezintă cel mai mare depozit de marmură din lume, cu 5000 de milioane de tone.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre