Simona Ionescu / Redactor Șef

Polițiștii au refăcut filmul uciderii lui afaceristului Adrian Kreiner. Mobilul crimei e halucinant

Polițiștii au refăcut filmul uciderii lui afaceristului Adrian Kreiner. Mobilul crimei e halucinant
Uciderea omului de afaceri sibian Adrian Kreiner a îngrozit o țară întreagă. Bărbatul a fost atacat în propria casă, unde de aflau fiica, dar și iubita lui.

Omul de afaceri Adrian Kreiner, 50 de ani, a fost atacat și jefuit în vila sa aflată într-un cartier select din Sibiu, în dimineața zilei de 6 noiembrie. El a murit la spital, o zi mai târziu, în urma rănilor provocate de atacatori. Conform polițiștilor, în comiterea faptei au fost implicate cinci persoane. Trei dintre suspecți au mers la casa victimei, însă doar doi au intrat și au comis faptele ce au dus la decesul afaceristului.

Astfel, doi dintre suspecți au intrat în livingul vilei la or 2:38, și l-au găsit pe afacerist adormit pe canapea, moment în care s-au năpustit asupra lui, l-au bătut crunt, apoi l-au legat de mâini și de picioare într-o poziție folosită de tâlharii „profesioniști”, numită, în jargon, „poziție de barcă”. Așa ceva nu o face orice fel de hoț sau tâlhar.

Bărbatul a fost legat în „poziția barcă”, o tortură des folosită de tâlhari

Legătura e făcută în așa fel încât mișcarea oricărui membru antrenează autostrângerea. Cu cât victima se mișcă mai mult ca să se elibereze din strânsoare, se strangulează mai tare. Conform oamenilor legii sibieni, care au dezvăluit, joi, într-o conferință de presă, filmul uciderii afaceristului Adrian Kreiner, în cazul unei victime legate astfel, șocul traumatic se instalează rapid prin întreruperea fluxului sanguin care conduce la paralizie.

Afaceristul din Sibiu Adrian Kreiner ducea o viață discretă, protejându-și intimitatea familiei (Sursa foto : Facebook)

Numită „legătura Arbatachar”, în limbajul de specialitate, aceasta este o formă de tortură, deoarece generează dureri extreme. De aceea este folosită anumiți infractori pentru a-și determina victimele, sub presiunea unor dureri insuportabile, să dezvăluie locul în care depozitează bunurile de valoare, au explicat polițiștii.

Mobilul jafului: 16 ceasuri, 40 de euro și 100 de lei

Suspecții au fost surprinși de fiica victimei, aflată la etajul locuinței. Sub amenințarea pistolului unuia dintre autori, suspecții i-au solicitat tinerei, în limba engleză, să spună unde ține tatăl său banii. Fata le-a dat atacatorilor banii pe care îi avea în portofel (40 de euro și aproximativ 100 de lei). Bărbatul a continuat să o amenințe cu pistolul, pe care l-a și armat.

În timp ce suspectul înarmat continua să întrebe unde sunt banii, celălalt a observat în dressing mai multe ceasuri, pe care le-a luat într-o geantă, scotocind și prin sertarele din dormitor. În total, au fost sustrase 16 ceasuri de lux, în valoare de 200.000 de euro. Apoi, suspecții au părăsit locuința și curtea victimei, în fugă, prin grilajul dislocat al gardului. Înainte de a pleca, au acoperit corpul și capul omului de afaceri cu pătura de pe canapeaua unde dormise aceasta până la venirea lor.

Întreg jaful a durat 20 de minute. Iubita lui Adrian Kreiner a sunat la 112 imediat după ce au fugit tâlharii, în jurul orei 3:00. La fața locului a ajuns și un echipaj  al Ambulanței, medicii acordându-i sibianului primul ajutor înainte de a-l transporta la spital. Bărbatul în vârstă de 50 de ani a murit însă în seara zilei următoare, din cauza rănilor suferite.

Filmul uciderii afaceristului Adrian Kreiner începe lângă Timișoara

Potrivit IPJ Sibiu, sunt cinci suspecți în acest caz, între care și o femeie, iubita unuia dintre ei. Din informațiile deținute, ei au acționat la pont și au planificat detaliat jaful. Astfel, în data de 4 noiembrie, cei cinci suspecți au plecat din comuna Dumbrăvița, județul Timiș cu două mașini. Una din ele a fost lăsată la jumătatea drumului, mai exact la Deva, județul Hunedoara. Voiau să aibă o mașină de rezervă, cu care să se poată deplasa la întoarcere, și care să nu fi intrat pe raza Sibiului.

Cei cinci au ajuns la Sibiu cu celălalt autoturism, condus de către Ilie Sitariu, cel care i-a și găzduit în casa sa din Dumbrăvița. Au oprit în parcarea Promenada Mall Șelimbăr în jurul orei 17.30. Trei dintre suspecți au făcut cumpărături, în timp ce complicii așteptau în mașină. În jurul orei 18:00, au ajuns pe strada Doamna Stanca. Femeia închiriase aici un apartament pentru trei nopți. După ce s-au cazat, femeia împreună cu Sitariu au părăsit Sibiul, lăsându-i în apartamentul închiriat pe ceilalți trei bărbați.

Punct de supraveghere a victimei, în podul casei de vizavi

La miezul nopții de 4 spre 5 noiembrie, cei trei au mers pe jos spre strada Moldoveanu, unde locuia Adrian Kreiner. În jurul orei 0.30, au sărit gardul și au pătruns într-un imobil situat peste drum de vila acestuia. Casa era nelocuită. Au urcat în pod, unde și-au făcut un punct de urmărire. Până în noaptea de 6 noiembrie suspecții au supravegheat atent locuința lui Adrian Kreiner, cu mici pauze, în care se duceau să își cumpere mâncare, au mai arătat polițiștii.

Tâlharii au supravegheat aproape 48 de ore casa lui Adrian Kreiner înainte să îl atace (Sursa foto: Facebook)

În jurul orei 2:20 în dimineața zilei de 6 noiembrie, cei trei suspecți au decis că e momentul să acționeze. Au părăsit podul casei de unde îl urmăreau pe Kreiner, au sărit gardul proprietății, apoi au forțat gardul locuinței victimei. Doi dintre ei au intrat în curte, în timp ce al treilea a rămas afară să supravegheze zona și să anunțe în caz că se întâmpla ceva.

După ce au intrat în curtea victimei, cei doi au acționat ca în filme: mai întâi au deșurubat becurile ce luminau curtea. Apoi au deschis o fereastră de la garajul locuinței. Au pătruns înăuntru, în jurul orei 2.38. De acolo, au intrat direct în casă, unde, la parter, în living, se afla omul de afaceri, care ațipise pe canapea.

După jaf, suspecții au părăsit Sibiul cu un taxi

Anchetatorii au stabilit că, după comiterea faptei, suspecții s-au revenit în apartamentul închiriat în jurul orei 4.20, și au rămas trei ore. La ora 7:20 au plecat din Sibiu cu un taxi, mașina ducându-i până la  la Deva, unde îi aștepta autoturismul de rezervă. De la Deva, au revenit în județul Timiș, la Dumbrăvița, în locuința suspectului care i-a adus în Sibiu.

Ilie Sitariu din Dumbrăvița, Timiș, a fost șoferul tâlharilor care l-au ucis pe afaceristul din Sibiu (Sursa foto: Facebook)

În seara zilei de 7 noiembrie, când a devenit publică informația privind decesul victimei lor, doi dintre suspecți și iubita unuia dintre ei au părăsit România. Aceștia au profitat de faptul că încă nu fuseseră identificați și nu erau dați în urmărire.

Poliția a reușit arestarea primilor suspecți

Imediat după anunțarea jafului, poliția Sibiu a deschis o anchetă. Oamenii legii au reușit să pună cap la cap filmul jafului care a dus la moartea milionarului Adrian Kreiner, după ce au ridicat 1500 de ore de filmare continuă surprinse de camere de supraveghere din 67 de locații. Astfel, au putut fi identificați cei cinci suspecți. Cei doi care nu au fugit din țară, au fost prinși.

Primul prins a fost complicele – șofer, Ilie Sitariu, 44 de ani, din Dumbrăvița, județul Timiș. Acesta a avut un rol important în desfășurarea faptelor. Mai întâi i-a găzduit pe criminali în locuința sa de lângă Timișoara, apoi i-a dus la Sibiu. Ulterior, a ajutat la fuga lor. De asemenea, ar fi urmat să se ocupe de vânzarea ceasurilor furate.

„Suspectul pe care l-am reținut (Ilie Sitaru – n.a) i-a ajutat transportându-i la Sibiu, iar ulterior, pe unul l-a scos din țară, cu mașina. L-a scos în seara zilei de 7 noiembrie, de fapt, după miezul nopții”, a declarat procurorul Valentin Florescu. Declarația dă de înțeles că celălalt suspect și femeia care a închiriat apartamentul din Sibiu au părăsit România prin alte metode.

Laurențiu Lăcătușu, unul din suspecți, a fost arestat în Dolj. Acesta se însurase luna trecută (Sursa foto: Facebook)

Joi seara, oamenii legii au reușit să mai aresteze un suspect. Este vorba de Laurențiu Lăcătușu, fost sportiv, care se ascundea în comuna Valea Stanciului din județul Dolj. Acesta era proaspăt căsătorit, așa cum reiese dintr-o postare de pe rețelele sociale a noii doamne Lăcătușu, din data de 28 octombrie, anul acesta. Potrivit oamenilor legii, bărbatul nu are antecedente penale și nu a opus rezistență când a fost încătușat.

Suspecții ar fi acționat la pont, așa cum făceau și în străinătate

Anchetatorii au mai stabilit că suspecții au acționat la pont. Miza nu era să îl omoare pe omul de afaceri, ci să îl jefuiască de bani și bunuri. Conform informațiilor apărute în presă, pontul ar fi fost dat de un apropiat al victimei care se cunoștea cu liderul grupării criminale. Despre acesta din urmă, presa scrie că ar fi un infractor cu experiență.

Pentru a pune în practică jaful de la Sibiu, bărbatul a recrutat celelalte patru persoane, între care și o femeie, fiecare primind sarcini precise în desfășurarea faptelor. Membrii grupării ar fi acționat la fel și în străinătate, unde jefuiau oameni de afaceri, pe care îi monitorizau atent anterior, apoi dispăreau.

Adrian Kreiner era pasionat de mașinile de curse și participa inclusiv la raliuri (Sursa foto: Facebook)

Potrivit Gândul.ro, apropiații omului de afaceri Adrian Kreiner (fost Mercurian) au dezvăluit că acesta ținea foarte mult la intimitatea lui și, în ciuda averii, ducea o viață discretă. El și iubita sa, Adriana Viliginschi, nu se expuneau public. Participau împreună doar la evenimente importante, iar pe conturile lor de socializare nu distribuiau fotografii de cuplu.  Adrian Kreiner ar fi făcut avere în Austria, unde a cunoscut-o și pe prima lui soție, austriacă al cărei nume l-a luat, mama fiicei sale, acum în vârstă de 20 de ani.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre