Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea superbei actriței românce care s-a călugărit în Israel și a devenit Maica Ecaterina. A murit într-o mânăstire

Povestea superbei actriței românce care s-a călugărit în Israel și a devenit Maica Ecaterina. A murit într-o mânăstire
A fost, în tinerețe, probabil cea mai frumoasă actriță din România. Blondă, subțire la trup, mereu cu un zâmbet cochet afișat pe chip. La finele anilor 1970 era cea mai provocatoare apariție a scenei Naționalului bucureștean. Apoi viața i-a scos în cale ceea ce îi rezervase.

Celebra actriță Monica Fermo s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani, în Israel. Tânăra care fusese odată senzația bulevardelor din București, devenise călugăriță în Ierusalim. A trăit, mai mult de 30 de ani în haine monahale, transformată fizic total și împlinită spiritual.

Fermo a descoperit viața de timpuriu și a trăit-o la maxim. „Primii mei paşi în viaţă au fost în monstruozitatea patimilor. La 15 ani m-am apucat de fumat, la 17 ani am avut primul amor spiritual şi fizic şi, de acolo, totul s-a derulat cu o viteză extraordinară către hăul de nepătruns cu mintea. Mulţumesc lui Dumnezeu că drogurile şi crima, violenţa la scară largă, nu existau pe vremea aceea, că le-aş fi împlinit şi pe acelea.

 

Toate le-am făcut într-o nonşalanţă, într-o frenezie a tinereţii. Ascultam muzică rock, iar pentru o tânără de 17 – 20 de ani, cum eram atunci, care mergea în discoteci şi se dezlănţuia în muzică, primea în mod subconştient toată informaţia satanică a acelei muzici. Şi urmau celelalte: sărutări, desfrânări, avorturi, fumat, beţii, petreceri… La 30 de ani aveam senzaţia fizică că purtam mereu în spate un sac extraordinar de greu“, a povestit artista într-un interviu.

Actrița s-a botezat creștin la 32 de ani, apoi s-a dus la mănăstire

La 32 de ani a venit revelația. CV-ul ei spiritual a păstrat data: 29 iunie 1986. Acela a fost momentul în care actrița Monica a devenit Elena, primind taina botezului creștin.  Născută dintr-un tată evreu încreştinat de mama sa, pentru a scăpa de furia nemţilor, și dintr-o mamă rusoaică, creştină pravoslavnică, Monica nu a fost botezată. Părinții nu au considerat că era necesar. Până să primească botezul, era deja actriță a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) şi om de televiziune.

A ajuns  acolo după ce, pe repede înainte, a gustat toate plăcerile vieții. Iar după ce le-a cunoscut pe toate, a început să-l caute pe Dumnezeu. „OZN-iştii, spiritiştii, yoghinii şi filosofii îmi promiteau limanul. Dar eu ajungeam în marginea prăpastiei. Simţeam că acolo este ceva extraordinar şi mă aruncam în altceva, mai îngrozitor. Ca să pot scăpa de acel ceva care era în spatele meu.

Veneam din valea spirituală a glodului, eram înglobată în patimi extraordinar de mari, atât de iuţi şi de fierbinţi în practicare“, a mărturisit Monica Fermo devenită „maica Ecaterina” (și nu „Elena”, așa cum a apărut azi în media), după ce a luat calea mănăstirii.

„Maica Ecaterina” a slujit într-o biserică, lângă Ierusalim

Actrița Monica Fermo a primit botezul de la părintele Argatu, unul din oamenii luminați ai Bisericii Ortodoxe Române. „La şase ore după botez, am avut prima ispită. Am vrut să fumez, dar când am băgat ţigara în gură mi-am amintit cum părintele Argatu mi-a dat cu Sfântul Mir pe buze şi am aruncat-o imediat. Mergeam să mă botez şi am avut grijă neapărat să îmi cumpăr un pachet de ţigări…

În a treia zi după botez, am intrat în Biserica Sfânta Treime din cartierul bucureştean Tei şi m-am închinat la icoana Sfintei Parascheva. Atunci am auzit un glas care mi-a spus să mă las de fumat. Am ieşit fugind şi, din clipa aceea, m-am lăsat şi de fumat. Acum, dacă simt fum de ţigară îmi vine să vomit. Păcatele cu care m-am luptat cel mai mult după convertire au fost cele legate de trup: desfrânarea, lăcomia pântecelui, băutul şi fumatul”, a mai dezvăluit maica Ecaterina, într-un interviu acordat Ziarului Lumina.

După ce a fost botezată, actrița a decis să lase în urmă toate cele lumești, și a plecat pe urmele familiei sale, în Țara Sfântă. Tot restul vieții și l-a petrecut slujind într-o mănăstire de lângă Ierusalim.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre