Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusivitate. Preotul Emil Cărămizaru: „Mioara Roman a avut un duh de smerenie, discreție și bunătate”

Exclusivitate. Preotul Emil Cărămizaru: „Mioara Roman a avut un duh de smerenie, discreție și bunătate”
25 februarie a fost o zi grea nu doar pentru Oana Roman și Catinca, ci pentru toți cei care au iubit-o pe Mioara Roman. Parohul bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, prof. dr. Emil Cărămizaru, unde Mioara Roman a fost „prohodită” timp de două zile, ne-a povestit lucruri neștiute despre aceasta.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman a fost depus duminică, 25 februarie 2024, la biserica „Sfântul Gheorghe Nou” de la kilometrul 0 al Capitalei. Părintele Emil Cărămizaru, parohul sfântului lăcaș, ne-a vorbit despre legătura strânsă pe care Mioara Roman a avut-o cu Divinitatea.

preotul Caramizaru si Mioara Roman
Petre Roman i-a adus un ultimul omagiu fostei sale soții

Petre Roman i-a adus un buchet de crizanteme albe

Sicriul Mioarei Roman a fost adus în sfântul locaș în jurul orei 14.00 de Gabriela Lucuțar, cunoscută ca și „regina întunericului” și oamenii săi. La scurt timp și-a făcut apariția și cel mai așteptat personaj, Petre Roman. Îmbrăcat cu o pereche de pantaloni verde închis și o canadiană neagră, însoțit de un prieten, acesta i-a adus un omagiu fostei sale soții, așezând pe sicriul acesteia un buchet de crizanteme albe.

preotul Caramizaru si Mioara Roman
Oana Roman ți Catinca au pregătit o înmormântare decentă pentru mama lor

Pe sicriul Mioarei Roman s-a aflat un bilet din partea fetelor și a nepoatelor

Fostul prim ministru al României a fost extrem de rezervat. Nu a discutat cu nimeni, a stat alături de Oana Roman și Catinca pe tot parcursul slujbei, iar la final și-a îmbrățișat fiica. La ieșirea din biserică, a discutat câteva momente cu Gabriela Lucuțar, apoi a plecat. Pe sicriul Mioarei Roman s-a aflat un buchet din trandafiri albi și un bilețel, cu câteva cuvinte tulburătoare din partea fetelor și a nepoatelor, Isabela și Calina. Nepoatele nu au fost prezente la slujbă.

Ce s-a întâmplat când Mioara Roman a fost depusă la biserică. Semnul care i-a zguduit pe cei prezenți

Când preoții au început slujba la căpătâiul fostei profesoare, a apărut primul semn. Din senin, a început să plouă. Un semn divin care arată, așa cum spun bătrânii, că mamei Oanei Roman i-a părut că a plecat din această lume. Ploaia a ținut pe toată durata slujbei, apoi s-a oprit.

preotul Caramizaru si Mioara Roman
Imagini de la Biserica Sf. Gheorghe Nou, 25 februarie 2024

„Iubea mult credința”

Chiar dacă recunoaște că este mult mai apropiat de Oana Roman, decât de Mioara, preotul Emil Cărămizaru ne-a povestit că „doamna profesor” l-a iubit foarte mult pe Dumnezeu.

„Iubea credința în cel mai înalt sens al cuvântului și și-o asuma din suflet. Și, pe cale de consecință, iubea și biserica, izvorul credinței.

Venea adeseori și în biserică, după spusele Oanei și nu numai în această biserică, ci și în altele. L-a căutat pe Dumnezeu și în biserică, și în afara ei. Avea o credință profundă, autentică, care se manifesta plenar în interiorul sufletului său”, ne-a declarat părintele prof.dr. Emil Cărămizaru.

„Nu și-a ascuns talantul în pământ, ci l-a multiplicat”

Părintele a descris-o pe Mioara Roman drept o „femeie luminată de multă știință”.

„Mântuitorul ne-a dat o pildă, a talanților, virtuțiile, talentul fiecăruia dintre noi, vivacitatea exprimării binelui în viața noastră. Nu și-a ascuns talantul în pământ, cum se spune în Evanghelie, ci l-a multiplicat. Și a dat lumină multor studenți pe care i-a avut, multor oameni pe care i-a întâlnit”.

preotul Caramizaru si Mioara Roman
Mioara Roman alături de fetele sale, Oana și Catinca

„Era un duh de smerenie”

O femeie elevată, cu minte ascuțită, așa a hărăzit-o Dumnezeu. Avea o finețe deosebită. Din multele interviuri acordate fiecare a constatat acest lucru și asta înseamnă că a trăit frumos. Și frumusețea trăirii sale s-a manifestat prin fapte multe. Nu epata niciodată, avea un duh de smerenie, de discreție, de bunătate, de la care au învățat în primul rând fiicele, Oana și Catinca și nepoatele. Asta este averea pe care o lasă în urmă, dar și zestrea intelectuală, ceea a scris, a vorbit, a propovăduit”, susține părintele Cărămizaru.

Oana a cerut ajutor divin când s-a îmbolnăvit Mioara Roman

Părintele ne-a mărturisit că Oana l-a căutat când Mioara Roman s-a îmbolnăvit, iar preoții s-au rugat neîncetat pentru ea. „A iubit-o enorm de mult, m-am rugat și am pomenit-o aici, la Sfântul Altar și am spus că mergem pe mâna lui Dumnezeu pentru că el lămurește totul. Și până la urmă, fiecare suntem datori cu o plecare, mai devreme sau mai târziu.

Despărțirea, deși este dureroasă, este doar una temporară, pentru că ne vom întâlni cu toții în împărăția lui Dumnezeu și avem această convingere nu doar la nivelul cuvintelor rostite”, ne-a spus părintele Cărămizaru.

preotul Caramizaru si Mioara Roman
Mioara Roman, „un duh de smerenie, discreție și bunătate”

„Am cunoscut-o pe Oana prin intermediul părintelui Gheorghe, tatăl artistei Elena Gheorghe”

Sfinția sa ne-a spus că Oana Roman are „evlavie la Dumnezeu, e o fată cu disponibilitate, cu credință  și asta e foarte important pentru noi, slujitori ai sfintelor altare. Iubește biserica. Oana vine des și aici, merge și la alte biserici”. Părintele Cărămizaru a cunoscut-o pe Oana „prin intermediul părintelui Gheorghe, tatăl cântăreței Elena Gheorghe.

„Am primit-o și o primesc întotdeauna la biserică cu multă bucurie. Oana a moștenit de la doamna Mioara robustețea sufletească. Fiecare dintre noi avem și greșeli și defecte, importante e să le îndreptăm la timp. Dar dincolo de toate acestea, rămân faptele. Rămâne omul deplin, cu ceea ce l-a lăsat în lumea aceasta. Ca o dâră de lumină care se va vedea mulți ani de acum încolo”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre