Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima minune trăită de părintele Arsenie Boca, povestită de Sfântul Ardealului. Te cutremuri

Prima minune trăită de părintele Arsenie Boca, povestită de Sfântul Ardealului. Te cutremuri
Știa tot despre omul din fața sa și nu accepta pe oricine la spovedanie. Ba mai mult, îți spunea în față lucruri pe care doar tu le știai. Nu se mai naște un preot ca Arsenie Boca...

L-au văzut în timpul rugăciunilor cum se ridica de la pământ și nu mai atingea podeaua cu picioarele. Și când cineva îl lăuda schimba totdeauna subiectul, ca să nu cadă în păcatul trufiei.

Prima minune trăită de părintele Arsenie Boca, povestită de Sfântul Ardealului. Te cutremuri

Tu ești un Dumnezeu, obișnuia să-i spună nepoata, Zoe Dăian, dar părintele Arsenie Boca pleca capul și schimba vorba. Pentru că nimeni, în afară de Dumnezeu nu știa ce putere avea, cu adevărat. Dar minunile pe care le-a făcut de-a lungul vieții au arăta o mică parte  din ceea era.

„(…) A vindecat un orb pe care mai întâi l-a spovedit și l-a împărtășit și apoi i-a zis să iasă din biserică. Ajungând la ușă, bolnavul a zis: „Măi fraților, eu văs.”. „Un om paralizat la pat a fost dus cu căruța la mănăstire și părintele i-a zis să coboare din căruță. El a coborât și de atunci a mers normal.”, au scris autorii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Minunile s-au întâmplat și după moarte

Dar Arsenie Boca a început să facă parcă mai multe minuni după ce a trecut la cele veșnice, uimindu-i pe toți credincioșii care și-au pus ultima speranță în Sfântul Ardealului. „O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop. Nu putea merge pe piciorușe. Stăteau toți îngenunchiați în jurul mormântului cu frunțile lipite de pământ. Și deodată văd copilașul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea așa, speriată. Pe urmă a făcut câțiva pași.”, a povestit în trecut părintele Stoica.

Ce s-a întâmplat pe Muntele Athos

Un lucru puțin cunoscut de omenire este întâlnirea pe care părintele Arsenie a avut-o în Muntele Athos cu un sfânt, pe care însuși duhovnicul a povestit-o la un moment dat. Momentul pe care acesta nu l-a uitat niciodată a avut loc în primăvara anului 1939 când, la vârsta de 29 de ani, a fos trimis pe Muntele Athos de către mitropolitul Nicolae Bălan, unde a stat timp de trei luni.

Ca să învețe cum să devină un călugăr adevărat. În tot acest timp, părintele Arsenie a lucrat la treptele ce coboară spre Peștera Sfântului Athanasie Athonitul, din apropierea schitului românesc Prodromu. Istoria povestește că într-o seară, Arsenie Boca a întâlnit o persoană care i-a schimbat viața. A fost prima minune trăită de Sfântul Ardealului.

„Va trebui să postești, să te rogi și să tai 100 de bețe din castan ca și canon pentru ispășire”

„Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: „Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare, că dacă nu, va muri și o ai pe suflet. Știu că ești fecior și că nu te-ai atins de femei, dar ești mândru că ești pictor și că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din București. Va trebui să postești, să te rogi și să tai 100 de bețe din castan ca și canon pentru ispășire”, a povestit însuși părintele Arsenie Boca.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre