Simona Ionescu / Redactor Șef

Primăria Timișoara vorbește de „mobilizarea” bărbaților, MApN avertizează care sunt informațiile adevărate

Primăria Timișoara vorbește de „mobilizarea” bărbaților, MApN avertizează care sunt informațiile adevărate
Ministerul Apărării Naționale a transmis că rețelele de socializare sunt bombardate cu informații false despre război și recrutări în Armata Română. MApN ne sfătuiește să ne informăm doar din surse oficiale, în timp ce la Primăria Timișoara se vorbește  despre „mobilizare”.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a început pre-mobilizarea angajaților din subordine,  în contextul conflictului din Ucraina. Instituția pe care o conduce a început numărătoarea bărbaților apți care pot fi convocați în caz de necesitate. Nu e ceva ieșit din comun, ci o procedură care, conform legilor țării, se face anual, într-o anume perioadă. Primăria Timișoara, însă, vorbește deja de „cerere mobilizare la locul de muncă”, deși mobilizarea se face exclusiv de către Armată, existând proceduri standard, stabilite prin lege.

Conform HG 1.204 din 4 octombrie 2007 privind asigurarea forţei de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război, se mobilizează la locul de muncă în procent de 100% inclusiv persoanele alese în administrația publică locală (art. 8, alin. 1, lit. d).

În România, însă, nu s-a declarat stare de asediu, după bombardamentele de joi din Ucraina. Prin urmare nu poate fi vorba de nicio mobilizare. Niciun primar nu are competență să facă așa ceva, astfel de măsuri țin de Ministerul Apărării Naționale. Or, nici această instituție și nici Marele Stat Major nu au comunicat nimic în acest sens.

Document la Primăria Timișoara: „cerere mobilizare la locul de muncă”

Cu puțin înaintea primelor bombardamente din Ucraina, angajații din cadrul Primăriei Timișoara au primit notificări scrise prin care se solicită întocmirea tabelelor cu angajații de sex masculin care pot fi mobilizați la locul de muncă, adică în incinta primăriei.

„Către toate structurile / departamentele din cadrul PMT. Ref. Întocmire cerere mobilizare la locul de muncă pentru persoanele de sex masculin care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor primăriei municipiului Timișoara” – este numele documentului transmis de către edilul șef. În acest caz sunt vizați rezerviștii cu grad de ofițer, subofițer, maistru militar până la 63 de ani, rezerviștii gradați și soldați până la 55 de ani și cetățenii încorporabili până la 35 de ani.

„În vederea aducerii la îndeplinire a prevederilor Dispoziției primarului municipiului Timișoara nr. 1686 din 4 .10 2021, având în vedere adresa cu numărul 464 din 28. 07 2021, înregistrată la Primăria Municipiului Timișoara (…) prin care structura teritorială pentru probleme Speciale Timiș a solicitat responsabilului cu evidența militară (…) întocmirea cererii de mobilizare la locul de muncă (…).

Pentru întocmirea cererii de mobilizare la locul de muncă și ținând cont de clasificarea menționată mai sus, vă rugăm să completați tabelul atașat, conținut datele personale ale fiecărei persoane cuprinse în tabel. Apelul va fi însoțit de acordul fiecărei persoane în parte pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (…)”, se arată în documentul transmis în numele edilului.

Așa cum se menționează în înștiințare, adresa primită de municipalitate pentru inventarierea bărbaților posibil a fi mobilizați s-a primit la finele lunii iulie a anului trecut. Dispoziția primarului pentru a răspunde cererii a fost dată după exact două luni, în primele zile din octombrie 2021, iar recensământul efectiv a început în luna februarie, anul acesta.

MApN avertizează bărbații din România că NU a început încorporarea sau mobilizarea

Joi, 24 februarie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un mesaj public pe rețelele de socializare prin care îi informează pe români că informațiile despre recrutările în Armata Română, pentru război, sunt neadeărate. De asemenea, MApN amintește că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

„Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus. Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!”, a scris MapN pe Facebook.

Sursa foto: Facebook / MApN

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre