Simona Ionescu / Redactor Șef

Primăriile îi ajută pe românii care vor să-și schimbe mașinile vechi. Cum vă puteți înscrie în programul Rabla local

Primăriile îi ajută pe românii care vor să-și schimbe mașinile vechi. Cum vă puteți înscrie în programul Rabla local
A venit momentul să scăpați de mașinile vechi, dacă asta vă doriți. Administrația Fondului pentru Mediu a publicat instrucțiunile pentru a vă înscrie în Programul Rabla local.

Programul este desfășurat de AFM împreună cu primăriile din țară. Mașinile care se vor casa trebuie să fie mai vechi de 15 ani.

„În cadrul unui cont pot fi realizarea înscrieri aferente unui singur CNP”

„În atenția persoanelor fizice care doresc înscrierea în cadrul programului Rabla local!

Se vor casa doar mașini mai vechi de 15 ani
  1. Conturile de utilizator trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utlizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utlizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.

„După înscriere, AFM transmite lista persoanelor fizice înscrise, către primăriile participante în cadrul Programului”

  1. Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
  2. Persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehicului uzat pentru care solicită finanțare.
  3. Persoana fizică se va înscrie în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.
  4. După înscriere, AFM transmite lista persoanelor fizice înscrise, către primăriile participante în cadrul Programului.
  5. Persoana fizică transmite documente, conform procedurii interne a primăriei; procedura va fi publicată pe pagina de internet a acesteia”, a transmis AFM.
Pentru o mașină casată veți primi suma de 3000 de lei

Ce condiții trebuie îndeplinite

Persoanele fizice care vor da la casat o mașină mai veche de 15 ani va primi de la primăria de care aparțin suma de 3000 de lei. Acestea nu vor fi obligate să folosească acești bani pentru a achiziționa o mașină nouă. Va putea fi casată o mașină care îndeplinește mai multe condiții. Autoturismul trebuie să fie înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant.

De asemenea, la data intrării în program, mașina trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 14 ani, calculată de la anul fabricației. Vor fi casate mașini cu norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară. Mașinile vor trebui să conțină componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre