Simona Ionescu / Redactor Șef

Primarul Fritz susține că nevasta lui e un „hobby”. Tocmai a născut!

Primarul Fritz susține că nevasta lui e un „hobby”. Tocmai a născut!
Veste mare pentru timișoreni și nu numai. Edilul ales în orașul de pe Bega a devenit, azi, în urmă cu puțin timp, tată, pentru prima dată în viața sa. Soția sa, care, în mod curios, e trecută la categoria „hobby-uri” în CV-ul de pe pagina de internet a municipalității timișorene, i-a adus pe lume un urmaș. Este vorba de o fetiță.

Pe 25 august, el le-a făcut cea mai mare surpriză timișorenilor: a anunțat că s-a căsătorit, dar primarul Fritz susține în continuare că nevasta lui e un „hobby”. A fost o cununie în secret, pentru că edilul a decis să păstreze intimitatea asupra acestui detaliu din viața sa, și a ajuns să anunțe public acest lucru după ce a trecut ceva timp de la fericitul eveniment. Primarul Timișoarei, Dominic Samuel Fritz și-a unit destinul cu cel al diplomatei ONU, Yiran Lin.

Vineri, edilul care a preluat frâiele celui mai dezvoltat municipiu din vestul României a preluat cel important rol din viața lui, acela de părinte. Născută pe teritoriul României, fetița sa poate primi cetățenie românească, la cerere, la vârsta de 8 ani, deoarece părinții ei au, momentan, unul, cetățenie germană ( tatăl), iar celălalt cetățenie chineză (mama). Mama, Yiran Lin, diplomat ONU, după cum a prezentat-o primarul, are 36 de ani și domiciliul în Tianjin, Republica Populară Chineză, după cum reiese din actele depuse la Stareea civilă, înaintea căsătoriei.

În urmă cu câteva momente, edilul a și anunțat fericitul eveniment. Pe fetiță o cheamă Maya.  „În vremuri de pericol o vulnerabilă minune… Bine ai venit, mica noastră timișoreancă! Ce responsabilitate pentru noi să-ți croim un oraș, o țară, o Europă în care să-ți poți atinge potențialul.  Maya Luming Lin, *8.10.2021, Timișoara”, a scris ediliul timișorean pe pagina sa de Facebook.

Primarul Fritz susține că nevasta lui e un „hobby”

La final de august, primarul Timișoarei a decis să răspundă public întrebărilor dacă s-a căsătorit sau nu. El a făcut o postare pe pagina sa personală de  Facebook. „De astăzi pe degetele acestea sunt inele. M-am căsătorit cu partenera mea Yiran Lin. Sunt norocos și recunoscător pentru iubirea și sprijinul ei necondiționat, și că și-a găsit locul, cu mine, la Timișoara”, a scris edilul.

În mod curios, actualizarea nu s-a operat și pe pagina de internet a Primăriei Timișoara, unde, în continuare, Yiran Lin este nominalizată drept „prietenă”. Dar acesta nu e nici pe departe cel mai curios lucru în mariajul primarului timișorean. El își include partenera de viață la categoria „Hobby-uri” din CV-ul profesional de primar vizibil, cum puteți vedea, pe pagina oficială a orașului.

„În timpul meu liber fac muzică (cânt la pian și la violoncel, compun, dirijez), citesc și merg cu bicicleta. Și stau pe Netflix, „că oameni suntem”. Prietena mea este diplomată în cadrul ONU, (încă) nu avem copii. Am însă 4 fini (2 dintre ei fiind români) și 10 nepoți, pe care îi învăț să-și spună părerea, chiar dacă nu mereu totul merge după capul lor”, scrie Dominic Fritz.

Povestea de viață emoționată a primarului Dominic Fritz

„Sunt timișorean european, crescut în Germania”, spunea Dominic Fritz, primarul în vârstă de 37 de ani care l-a învins la ultimele alegeri locale pe liberalul cu două mandate Nicolae Robu. El a lăsat un birou în administrația prezidențială din Germania pentru fotoliul de primar al Timișoarei. Pe care l-a câștigat în data de 27 septembrie 2020, candidând pe listele USR-PLUS.

Povestea lui de viață e emoționantă. S-a născut într-o familie numeroasă, într-un sat la sud de Pădurea Neagră, lângă Lörrach. „Am devenit politician fără să-mi dau seama. Fiind al treilea copil într-o familie cu 8 fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte – familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred. Să caut aliați pentru ideile mele. Și să respect, cam greu, ce-i drept, faptul că nu totul merge după capul meu”, a povestit edilul.

Anul sabatic în România l-a adus la Timișoara

La 16 ani a plecat cu o bursă din partea Parlamentului Germaniei în Statele Unite ale Americii. În 2003 a absolvit un liceu romano-catolic. Înainte să meargă la facultate și-a luat un an sabatic. Avea 20 de ani și a ajuns în România. La Timișoara a făcut voluntariat într-o o casă de copii. De la ei susține că a învățat să vorbească românește.

După acea experiență, bursierul fundației Academice Naționale Germania a studiat științe politice la Universitatea din Konstanz (Germania), la Science Po Paris (Franța) și la Universitatea din York (Anglia), alegând ca temă pentru lucrarea de licență politicile sociale din România.

O vreme a lucrat în cadrul Agenției Germane pentru Cooperare Internațională. Din 2016 până în 2019 a fost șeful cabinetului fostului președinte german Köhler. Are și o experiență de zece ani ca șef al partidului ecologist din Germania – Partidul Verzilor. O altă experiență din CV e aceea de co-organizator al campaniei electorale pentru alegerile locale din Frankfurt am Main.

Sursa foto: Andreea Herczegh / Cămine în mișcare: Centriphery, Facebook / Dominic Fritz

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre