Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai spectaculos proces desfășurat vreodată în Vietnam. Femeie miliardar, condamnată la moarte

Cel mai spectaculos proces desfășurat vreodată în Vietnam. Femeie miliardar, condamnată la moarte
Truong My Lan, o femeie miliardar din Vietnam a fost condamnată la moarte pentru o fraudă de 44 miliarde de dolari. A fost cel mai spectaculos proces desfășurat vreodată în această țară.

În urma celui mai spectaculos proces din Vietnam, un miliardar a fost condamnat la moarte pentru o fraudă de 44 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari care au fost vreodată în lume.

Un verdict rar

Femeia, în vârstă de 67 de ani, dezvoltator imobiliar vietnamez. a fost condamnată joi la moarte pentru jefuirea uneia dintre cele mai mari bănci din țară pe o perioadă de 11 ani. Este un verdict rar, aceasta fiind una dintre foarte puținele femei din Vietnam care a fost condamnată la moarte pentru o infracțiune de tip „white collar”. Decizia este o reflectare a dimensiunii amețitoare a fraudei.

I s-a cerut să returneze 27 miliarde de dolari

Truong My Lan a fost condamnată pentru că a luat împrumuturi în valoare de 44 de miliarde de dolari (35 de miliarde de lire sterline) de la Saigon Commercial Bank. Verdictul îi cere să returneze 27 miliarde de dolari, o sumă despre care procurorii au spus că s-ar putea să nu fie recuperată niciodată. Unii cred că pedeapsa cu moartea este modul în care instanța încearcă să o facă să returneze o parte din miliardele lipsă.

2700 de persoane au depus mărturie

Autoritățile comuniste, de obicei secretoase, au fost neobișnuit de directe în legătură cu acest caz, intrând în detalii amănunțite pentru mass-media. Acestea au declarat că 2700 de persoane au fost chemate să depună mărturie, în timp ce 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați au fost implicați.

Probele se aflau în 104 cutii care cântăreau în total șase tone. Alte 85 de persoane au fost judecate împreună cu Truong My Lan, care a negat acuzațiile și poate face apel. Toți acuzați au fost găsiți vinovați. Patru au primit închisoare pe viață. Restul au primit pedepse de închisoare cuprinse între 20 de ani și trei ani cu suspendare. Soțul și nepoata lui Truong My Lan au primit pedepse cu închisoarea de nouă și, respectiv, 17 ani.

Cel mai dramatic capitol de până acum al campaniei anticorupție „Cuptoare aprinse”

Cel mai spectaculos proces din Vietnam

„Cred că nu a mai existat niciodată un astfel de proces-spectacol în epoca comunistă. Cu siguranță nu a existat nimic de această amploare”, a declarat David Brown, un oficial pensionat al Departamentului de Stat al SUA, cu o experiență îndelungată în Vietnam. Procesul a fost cel mai dramatic capitol de până acum al campaniei anticorupție „Cuptoare aprinse”, condusă de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Cine e miliardara condamnată la moarte

Truong My Lan provine dintr-o familie vietnameză din Ho Chi Minh City, fostul Saigon, considerat mult timp motorul comercial al economiei vietnameze. A început ca vânzătoare la tarabă în piață, vânzând produse cosmetice împreună cu mama sa. A început să cumpere terenuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a inaugurat o perioadă de reformă economică, cunoscută sub numele de Doi Moi, în 1986. În anii 1990, ea deținea un portofoliu mare de hoteluri și restaurante.

Deținea peste peste 90% din Saigon Commercial

Până în 2011, Truong My Lan era o figură de afaceri bine cunoscută în orașul Ho Chi Minh și i s-a permis să organizeze fuziunea a trei bănci mai mici, cu probleme de lichidități, într-o entitate mai mare: Saigon Commercial Bank. Legea vietnameză interzice oricărei persoane fizice să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci.

Dar procurorii spun că, prin intermediul a sute de societăți fantomă și a persoanelor care acționau ca reprezentanți ai acesteia, Truong My Lan deținea de fapt peste 90% din Saigon Commercial.

Patru miliarde de dolari erau depuși în subsolul casei sale

Sumele împrumutate sunt uluitoare. Împrumuturile acordate de ea au reprezentat 93% din totalul împrumuturilor acordate de bancă. My Lan i-a ordonat șoferului său să retragă 108 trilioane de dong vietnamezi, peste 4 miliarde de dolari în numerar din bancă, și să îi depoziteze în subsolul său.

Atât de mulți bani lichizi, chiar dacă toți ar fi fost în bancnotele de cea mai mare valoare nominală din Vietnam, ar fi cântărit două tone. De asemenea, a fost acuzată că a dat mită generoasă pentru a se asigura că împrumuturile sale nu au fost niciodată verificate. Un fost inspector șef al băncii centrale a fost condamnat pe viață pentru că a acceptat o mită de 5 milioane de dolari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre