Simona Ionescu / Redactor Șef

Nou proiect de Ordonanță de Urgență pentru recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla cu pensionarii începând de la 1 septembrie 2023

Nou proiect de Ordonanță de Urgență pentru recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla cu pensionarii începând de la 1 septembrie 2023
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus o dezbatere publică un nou proiect de Ordonanță de Urgență privind recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla cu pensionarii.

Pensionarii vor să știe când va avea loc recalcularea pensiilor. Noul proiect de Ordonanță de Urgență va aduce lumină începând cu 1 septembrie 2023.

Reevaluarea deciziei de pensionare este o procedură prin care sunt corectate sau ajustate sumele aferente pensiilor. Pentru recalcularea pensiilor casele de pensii au scos la concurs în toată România 1000 de posturi noi, care vor fi ocupate prin concurs. Potrivit PNRR, s-a prelungit până la 31 august 2023 termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale.

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanța de Urgență privitor la recalcularea pensiilor.

„Art. III – Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, aprobată cu modificări de Legea nr. 362/2022, se completează după cum urmează:

  1. După articolul 4, se introduce un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins:

“ Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii.

În vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6.

Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate.

Ordonanță de Urgență pentru recalcularea pensiilor

„Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari

(2) Activitățile prevăzute la alin.(1) au în vedere următoarele acțiuni:

  1. a) determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.
  2. b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, posturile contractuale vacante din cadrul caselor teritoriale de pensii, prevăzute la alin. (1), urmează aceeași procedură prevăzută la art. 2”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre