Simona Ionescu / Redactor Șef

Putin s-a răzbunat pentru atacul asupra Moscovei. A lovit cu rachete orașul natal al lui Zelenski

Putin s-a răzbunat pentru atacul asupra Moscovei. A lovit cu rachete orașul natal al lui Zelenski
Moscova a răspuns atacului cu drone de ieri dimineață (30.07.2023) cu o intervenție asemănătoare în orașul natal al președintelui Zelenski. Azi, un dublu atac cu rachete a lovit apartamente din orașul Kryvyi Rih din centrul Ucrainei.

Atacurile cu rachete rusești, declanșate luni dimineața din ordinul lui Putin, au ucis cel puțin o persoană și au rănit peste 10 în orașul natal al lui Volodimir Zelenski. Totul s-a produs la doar câteva ore după ce președintele ucrainean a declarat că trupele sale „întorc războiul” la Moscova.

„Rușii au lovit orașul cu două rachete”, a declarat azi ministrul de interne Igor Klymenko. El a adăugat că „a doua rachetă a distrus secțiuni situate între etajele patru și nouă ale unei clădiri rezidențiale”. Dar și că probabil există mai multe persoane îngropate sub dărâmăturile blocului de apartamente și instituția de învățământ din apropiere, avariată în atac.

Loviturile rusești vin ca răspuns la o serie de atacuri ucrainene cu drone pe teritoriul rus și Crimeea ocupată.

Atacurile de duminică din Rusia

Rusia a comunicat duminică că a doborât drone ucrainene care vizau Moscova și peninsula Crimeea în atacuri care au avariat două turnuri de birouri din capitală și au închis pentru scurt timp un aeroport internațional.

O dronă care viza Moscova a fost doborâtă la periferia orașului, iar alte două au fost „suprimate de războiul electronic” și au intrat într-un complex de birouri duminică dimineața, a declarat Ministerul rus al Apărării, adăugând că nu au existat răniți.

În altă intervenție de ieri, Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone ucrainene au atacat Moscova, rănind o persoană și determinând închiderea temporară a unuia dintre cele patru aeroporturi din jurul capitalei. Oficialii s-au referit la incident ca la o „tentativă de atac terorist a regimului de la Kiev”.

Atacul a fost a patra astfel de încercare asupra regiunii capitalei în această lună și a treia în această săptămână, alimentând îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea Moscovei la atacuri, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește în a 18-a lună.

Președintele Ucrainei e categoric: nu încetează lupta acum!

Zelensky a respins ideea unei încetări a focului acum, deoarece ar lăsa Rusia să controleze aproape o cincime din țara sa și ar da timp forțelor sale să se regrupeze după 17 luni de război.

Ministerul Apărării a denunțat o „tentativă de atac terorist”, despre care ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că ar fi fost „imposibilă fără ajutorul acordat regimului de la Kiev de către Statele Unite și aliații săi NATO”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre