Simona Ionescu / Redactor Șef

RAPPS îi cere lui Traian Băsescu sa părăsească vila de protocol. Ce poate face fostul președinte ca să rămână în casă

RAPPS îi cere lui Traian Băsescu sa părăsească vila de protocol. Ce poate face fostul președinte ca să rămână în casă
Fostul președinte Traian Băsescu trebuie să părăsească vila RAPPS în care locuiește, lui nemaifiindu-i permis să o ocupe după ce a fost declarat, oficial, colaborator al Securității. A primit și un deadline.

Aflat în Bruxelles, und a ajuns la spital, ca urmare a unor probleme cardiace, Traian Băsescu a aflat decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost declarat colaborator al Securității. Prin urmare, nu mai poate locui gratuit în locuința primită de la stat, celebra vilă de protocol RAPPS, pe care demnitarul o ocupă de șapte ani.  El și membrii familiei sale trebuie să părăsească locuința în termen de 60 de zile, i-a anunțat RAPPS printr-o adresă.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în privința calității sale de colaborator al Securității, în data de 23 martie. instanța supremă a respins recursul formulat de Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal.  Mai exact, a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a fostului șef de stat.

Traian Băsescu trebuie să se mute urgent din vila RAPPS

Urmarea e că fostul președinte nu mai are dreptul la o locuință de protocol, gratuită. „Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare”, se arată în comunicatul RAPPS, ca urmare a deciziei instanței.

RAPPS spune și ce se va întâmpla în continuare. În cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul pus la dispoziție, „competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”. Asta înseamnă că ambele părți pot deschide acțiuni în instanță. Probabil că Traian Băsescu o va face, deoarece avocata sa a declarat că fostul președinte nu cade sub incidența legii invocate, iar fostul președinte a anunțat că se va adresa CEDO căci nu e de acord cu decizia Înaltei Curți.

Amintim că fostul președinte Traian Băsescu a primit spre folosință gratuită, în 2015, vila situată în Str. Gogol nr. 2, sector 1 din Capitală. În acest moment ar putea rămâne fără probleme acolo dacă ar încheia un contract de închiriere cu RAPPS. Chiriile sunt însă în euro, destul de mari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre