Simona Ionescu / Redactor Șef

Războiul din Ucraina. Ce se întâmplă cu animalele de la Zoo în timpul bombardamentelor. E cumplit!

Războiul din Ucraina. Ce se întâmplă cu animalele de la Zoo în timpul bombardamentelor. E cumplit!
Ucraina a intrat într-o nouă zi a războiului, bombardamente și împușcături se aud non-stop, oamenii încearcă să fugă sau rămân pe loc și iau armele în mâini, ca să își apere țara. Animalele sunt și ele afectate de război. Dacă ar putea, ar fugi, speriate. Unele o fac.

Îngrijitorii Grădinii Zoologice din Kiev trec prin momente extrem de dificile. Ei trebuie să ia decizii și măsuri drastice în privința animalelor găzduite aici.

Elefantul asiatic Horace este atât de îngrozit de explozii încât a fost pus sub sedative, scrie Washington Post. Zebrele sunt ținute în interior după ce s-au panicat la auzul bombardamentelor și, speriate, au luat-o la goană, intrând direct într-un gard. Femela lemur Maya este atât de copleșită de zgomote, încât și-a abandonat puiul nou-născut săptămâna aceasta – aproape că l-a ucis, mai scrie sursa citată.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Washington Post (@washingtonpost)

Evident că în cazul unui război nu se gândește nimeni, în primă fază, la ce se întâmplă în grădinile zoologice. Dar, aceste animale au fost deseori victime colaterale ale războaielor din întreaga lume.

Grădina Zoologică din Kiev a fost atacată

Iar războiul atinge acum grădina zoologică din Kiev, aflată lângă o instalație militară cheie. Animalele de aici prezintă din ce în ce mai multe semne de stres. Ele se ghemuiesc în fața sirenelor de raid aerian și a exploziilor care răsună pe tot parcursul zilei. Focurile de armă pot fi auzite adesea și noaptea.

Temându-se de ce este mai rău – și căutând adăpost împotriva atacurilor din propriile cartiere – aproximativ 50 de membri ai personalului s-au mutat în Grădina Zoologică întinsă pentru a avea grijă de animale non-stop, aducând cu ei aproximativ 30 de membri ai familiilor.

Responsabilii de la Zoo au luat o decizie drastică

„A noua zi a războiului pe scară largă este în desfășurare. Harkov și multe alte orașe din Ucraina sunt bombardate brutal. Feldman Ecopark are o mulțime de probleme. Pe lângă incinte distruse, fuga unora și animale moarte, avem probleme de comunicare și lumină. Dar am decis ca acum rețelele noastre sociale să suprime aceste informații.  Am decis să fim un loc în care puteți vedea vechea viață de dinainte de „război” măcar o secundă.

Prin urmare, am decis să publicăm fotografii și videoclipuri cu animale făcute cu puțin timp înainte de război. Animăluțele noastre calme și fericite vă vor transmite salutări din aceste poze, vă vor spune că așteaptă primăvara și vă vor povesti viața lor de dinainte de război. Iată primul astfel de salut de la râsul nostru. Chiar și ea știe că lăbuțele curate sunt cheia sănătății”, au postat oficialii grădinii zoologice, acum câteva zile, pe pagina de Facebook.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre