Spre deosebire de parlamentari, membrii familiei regale nu sunt obligați să declare cadourile sau donațiile. Dar au început să publice o listă anuală a cadourilor oficiale primite în urma examinării bijuteriilor oferite Camillei, soția regelui Charles, de către un membru al familiei regale saudite în 2007.
Pieptene de cal placat cu aur de 24 de carate
Ultima listă anuală, care detaliază cadourile oficiale primite de toți membrii activi ai familiei regale în 2019, a fost publicată în aprilie 2020. Aceasta a inclus un pieptene de cal placat cu aur de 24 de carate de la președintele Borut Pahor al Republicii Slovenia.
Precum și trei cadouri pe care regretata regină Elisabeta le-a primit de la Donald Trump în timpul vizitei sale prezidențiale. E vorba de un cufăr din piele personalizat, lucrat manual de artizani din Washington DC, cu detalii din aur de 24 de carate, o cutie de bijuterii din lemn, lucrată manual la Casa Albă, realizată din lemnul unui copac Magnolia căzut, aflat pe terenul Casei Albe, și o broșă Tiffany & Co cu mac roșu.
„O suită de bijuterii” pentru soția prințului Edward
Listele anterioare au provocat, de asemenea, controverse după ce, în 2012, s-a aflat că regele Bahrainului și prim-ministrul țării sale au oferit o „suită de bijuterii” soției prințului Edward, Sophie, în prezent ducesă de Edinburgh, în timp ce se confruntau cu critici legate de încălcările drepturilor omului.
În 2018, ducesa de Sussex a primit drept cadou de nuntă o pereche de cercei cu candelabru de diamante de la prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.
În luna octombrie a aceluiași an, Meghan i-a purtat la un banchet de stat în Fiji, la doar câteva zile după ce prințul moștenitor a fost acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, ceea ce el a negat.
„Este vital ca publicul să știe despre orice posibile conflicte de interese”
„Dacă politicienii sunt criticați pentru că nu declară cadourile, același lucru ar trebui să se aplice și familiei regale.
Este vital ca publicul să știe despre orice posibile conflicte de interese sau încercări de a obține favoruri de la membrii familiei regale, deoarece aceștia au acces direct la cele mai înalte niveluri ale guvernului. Și trebuie să știm dacă darurile oficiale sunt predate statului sau păstrate pentru uz personal.
„Este vital să știm ce cadouri primesc”
Charles și membrii de rang înalt ai familiei regale au acces la documente guvernamentale, pot avea întâlniri secrete cu miniștrii și cu prim-ministrul.
Și pot exercita presiuni asupra guvernului pentru a le face favoruri lor și prietenilor lor. Așadar, este vital să știm ce cadouri primesc”, a declarat Graham Smith, director executiv al Grupului de campanie anti-monarhie Republic.
De asemenea, acesta a mărturisit că „există un obicei întemeiat pentru care miliardarii și oamenii de afaceri saudiți oferă cadouri: pentru că așteaptă ceva în schimb”.
„Listele de cadouri regale vor fi publicate în timp util”
Întârzierile recente în împărtășirea detaliilor privind cadourile primite de membrii familiei regale au fost atribuite unor ani dificili pentru familie. E vorba de pandemie, schimbarea domniei și ocaziile de stat de profil înalt, cum ar fi încoronarea, susține The Independent.
Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat că „listele de cadouri regale vor fi publicate în timp util”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook