Simona Ionescu / Redactor Șef

Regele Charles mai schimbă ceva la Încoronare. Va fi o ceremonie modernizată

Regele Charles mai schimbă ceva la Încoronare. Va fi o ceremonie modernizată
Încoronarea lui Carol al III-lea și a soției sale, Camilla, ca rege și regină ai Regatului Unit și ai celorlalte regate din Commonwealth este programată să aibă loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey. Charles a urcat pe tron la 8 septembrie 2022, la moartea mamei sale, Elisabeta a II-a.

O parte crucială a oricărei încoronări este jurământul pe care îl depune noul suveran. La fel ca și ceremonia în sine, jurământul care face parte din ea s-a schimbat de-a lungul secolelor, în funcție de contextul istoric și de voința monarhului. Ultima mare modificare a jurământului a avut loc în 1937, când în formulă au fost incluse și alte „teritorii și regate”, o recunoaștere a tuturor națiunilor care au fost cunoscute mai târziu sub numele de „Regate ale Commonwealth-ului”, precum și a întregului Regatul Unit.

Pentru Încoronare, coroana britanică a fost ajustată pe măsura regelui Charles al III-lea

Astfel, doar ultimii doi monarhi dinaintea lui Carol al III-lea, Regele George al VI-lea (încoronat în 1937) și Regina Elisabeta a II-a (încoronată în 1953), au fost încoronați ca monarhi ai Regatului Unit și ai „celorlalte teritorii care aparțin sau aparțin oricăruia dintre ele, în conformitate cu legile și obiceiurile lor respective”.

Regele Charles va schimba jurământul

Jurământul este în general administrat de Arhiepiscopul de Canterbury și de Arhiepiscopul de York și a fost creat folosind aceeași formulă încă de la Legea jurământului de încoronare din 1688, scrisă pentru încoronarea regelui William al III-lea și a reginei Maria.

Acest nou jurământ a reprezentat o schimbare drastică față de trecut, în principal în ceea ce privește două aspecte. Acesta prevedea că regele trebuie să acționeze în conformitate cu Legea convenită de Parlament, făcând astfel din Regat o monarhie parlamentară în mod efectiv. De asemenea, a schimbat perspectiva Bisericii și a Monarhului, trecând de la promisiunea de a „proteja și apăra Episcopii și Bisericile aflate sub guvernul meu” la un jurământ mai explicit de a menține „adevărata profesie a Evangheliei și Religia Reformată Protestantă stabilită prin Lege”.

Cu mai puțin de o lună înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea, publicul va afla în curând dacă ceremonia „modernizată” pe care regele o construiește va include și modificări ale jurământului pe care îl va depune în momentul încoronării, arată Royalcentral.co.uk.

Jurământul integral recitat de regina Elisabeta a II-a

„Promit și jur solemn să guvernez popoarele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei, Australiei, Noii Zeelande și Uniunii Africii de Sud, Pakistanului și Ceylonului, precum și posesiunile mele și celelalte teritorii care aparțin sau aparțin oricăruia dintre ele, în conformitate cu legile și obiceiurile lor respective. Voi face, în puterea mea, ca legea și dreptatea, în milă, să fie executate în toate hotărârile mele.

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată în anul 1953

Voi menține, în măsura puterilor mele, legile lui Dumnezeu și adevărata profesiune a Evangheliei. Voi menține în Regatul Unit, în cea mai mare măsură a puterii mele, religia protestantă reformată stabilită prin lege. Și voi menține și voi păstra inviolabil așezarea Bisericii Angliei, precum și doctrina, cultul, disciplina și guvernarea acesteia, așa cum au fost stabilite prin lege în Anglia.

Și voi păstra episcopilor și clerului din Anglia, precum și bisericilor care le sunt încredințate, toate drepturile și privilegiile care, prin lege, le aparțin sau vor aparține lor sau unora dintre ei. Lucrurile pe care le-am promis mai înainte, le voi îndeplini și le voi păstra. Așa să-mi ajute Dumnezeu”.

Fețe regale, președinți și prim-miniștri participă la Încoronare

Aproximativ 2.000 de invitați, inclusiv membri ai familiei regale britanice, membri ai famililor regale din străinătate și lideri mondiali de top, vor participa la Încoronarea regelui Charles al III-lea. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că va participa la încoronare pentru a-și arăta „prietenia, respectul și stima” pentru Marea Britanie, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că nu va merge la ceremonie, în schimb o trimite pe prima doamnă, Jill Biden.

Confirmarea participării a venit și din partea prințului moștenitor al Japoniei Fumihito și prințesa moștenitoare Kiko, care vor sta trei zile la Claridge’s din Mayfair. Va participa și Regele Felipe al Spaniei, alături de soția sa, însă, imediat după, va lua avionul spre Sevilla pentru a participa la finala de fotbal Copa del Rey, care va avea loc în aceeași seară.

La ceremonie vor mai participa: prim-ministrul australian Anthony Albanese, Borjana Krišto, președintele Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei, guvernatorul general Mary Simon, care este reprezentantul suveranului în Canada, președintele Ciprului Nikos Christodoulides, prințul moștenitor Frederik și prințesa moștenitoare Mary ai Danemarcei, președintele german Frank-Walter Steinmeier, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Italiei,  Sergio Mattarella,

prințul ereditar Alois și Prințesa ereditară Sophie din Liechtenstein, Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza de Luxemburg, Prințul Albert și Prințesa Charlene de Monaco, Regele Willem-Alexander și Regina Máxima ai Olandei, prințul moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif, președintele polonez Andrzej Duda și prima doamnă Agata Kornhauser-Duda, Regele Carl XVI Gustaf al Suediei și fiica sa, Prințesa Moștenitoare Victoria.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre