Prințul Philip a primit 360.000 de lire sterline în fiecare an, chiar și după ce s-a retras în 2017.
Un raport al Biroului Național de Audit (NAO) privind finanțele Casei Regale a confirmat că activitățile Camillei vor fi acoperite de subvenția suverană, iar ea nu va primi o plată separată.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Raportul asupra cheltuielilor și responsabilității Casei Regale, publicat recent de către organismul independent de supraveghere a cheltuielilor publice din Marea Britanie, a examinat structurile de finanțare ale familiei regale, ca parte a activității NAO de îmbunătățire a transparenței. Raportul a sugerat că noua domnie a regelui, a cărui agendă se așteaptă să fie mai încărcată decât cea a regretatei regine, ar putea „modifica în mod substanțial viitoarele nevoi de finanțare”.
Renta nu este transferabilă către Camilla
Ducele consort al Elisabetei a II-a a continuat să primească suma în fiecare an. Lista Civilă de stil vechi prin care defuncta regină primea o plată și o serie de subvenții de la guvern pentru a acoperi cheltuielile oficiale, a fost înlocuită cu Subvenția Suverană, bazată pe un procent din profiturile Domeniului Coroanei.
Noua legislație din 2011 a păstrat o prevedere pentru ca ducele, care s-a retras în 2017 și a murit în 2021, să continue să primească renta sa pe viață. El a fost menționat în secțiunea păstrată din legea anterioară privind lista civilă din 1952, prin urmare, renta nu este transferabilă către Camilla, iar pentru a-i oferi fondurile ar fi necesară o nouă legislație, spun specialiștii.
„Fiecare rege și regină are propriile interese și priorități care îi afectează programul de evenimente”
De asemenea, raportul a precizat că viitorul program de activități al regelui, care nu a fost încă stabilit, ar putea avea un impact asupra finanțării viitoare. „Fiecare rege și regină are propriile interese și priorități care îi afectează programul de evenimente.
Majestatea sa defunctă, regina Elisabeta a II-a, și-a redus evenimentele și călătoriile în ultimii ani, în parte din cauza pandemiei globale Covid-19. Se poate presupune, în mod rezonabil, că Regele va găzdui mai multe evenimente și va călători la mai multe angajamente în Marea Britanie și în străinătate, la cererea guvernului”, se mai arată în raport.
185,1 milioane de lire sterline s-au cheltuit pentru modernizarea palatului Buckingham
Dar NAO a sugerat că vor exista suficienți bani din subvenția suverană pentru a acoperi orice costuri suplimentare. Un total de 185,1 milioane de lire sterline a fost cheltuit pentru renovarea/rezervarea Palatului Buckingham între 2017 și 2023, a precizat publicația, reluând cifrele apărute luna trecută în conturile anuale ale Grantului Suveran.
Rezervarea este un program de 10 ani de lucrări pentru modernizarea cablurilor, a instalațiilor sanitare și de încălzire și a altor zone din Palat.
„Casa Regală ne-a spus că proiectul este pe drumul cel bun și că nu se așteaptă să depășească bugetul. A renunțat la planurile pentru un centru de vizitare extern, stabilind că o soluție mai potrivită este disponibilă în interiorul Palatului Buckingham. În ultimul exercițiu financiar, cheltuielile totale ale Casei Regale 2023 au fost de 117,3 milioane de lire sterline – din care 107,5 milioane de lire sterline provin din fonduri publice (Subvenția Suverană și Rezerva)”, mai spune NAO.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook