Regizorii „Matrix” sunt acum femei trans și au dezvăluit adevăratul sens al celebrei francize: „Lumea nu era încă pregătită”

Franciza „Matrix” – în special primul film, care a câștigat patru premii Oscar – apare frecvent în listele celor mai bune filme SF din toate timpurile. Neo, interpretat de Keanu Reeves, se trezește la realitatea faptului că toată viața a trăit într-o simulare pe calculator – corpul său fizic, la fel ca al întregii rase umane, este folosit de către o civilizație de mașini ca sursă de energie.
Acum, unul dintre regizori spune că de fapt filmele „Matrix” sunt despre identitatea transgender. Cunoscuți inițial drept Andy și Larry Wachowski, frații care au regizat filmele și-au recunoscut identitatea transgender în 2012, respectiv 2016. Acum se numesc Lilly și Lana.
Despre „Matrix”, Lilly spune că lumea nu era pregătită în 1999 pentru o alegorie trans.
„Aceasta a fost intenția inițială, dar lumea nu era încă pregătită”, afirmă Lilly Wachowski, care a făcut public faptul că este transgender împreună cu sora ei, Lana, după lansarea filmelor.
Fanii au speculat mult timp despre semnificațiile posibile ale filmelor iconice, iar Lilly a confirmat această teorie într-un interviu pentru Netflix în urmă cu câțiva ani.
„Mă bucur că a ieșit la iveală,” a spus ea.
Matrix a fost lansat pentru prima dată în 1999, într-o perioadă în care, potrivit lui Lilly, „lumea corporatistă nu era pregătită” pentru o alegorie – o poveste care poate fi interpretată ca având o semnificație ascunsă – despre persoanele transgender.
Însă regizoarea spune că filmele au avut mereu o semnificație profundă pentru comunitatea trans.
„Vin oameni la mine și îmi spun că aceste filme le-au salvat viața. Sunt recunoscătoare că pot să le arunc o frânghie, să-i ajut pe parcursul călătoriei lor”.
„Tot ce ținea de Matrix era despre dorința de transformare, dar venea dintr-o perspectivă de om încă ascuns. Aveam personajul Switch – care era bărbat în lumea reală și femeie în Matrix”.
Lilly recunoaște că nu știe „cât de prezentă era identitatea mea trans în fundalul minții mele în timp ce scriam Matrix”.
Ea spune că a fost atrasă mereu de science fiction deoarece „existam într-un spațiu în care cuvintele nu existau, așa că trăiam mereu într-o lume a imaginației”.
Lana a fost prima dintre cele două surori care a trecut prin tranziție, povestind în 2012, într-un interviu pentru The New Yorker, cât de mult se lupta cu identitatea de gen în perioada în care lucra la al doilea și al treilea film din trilogie.
„Ani de zile nu am putut rosti nici măcar cuvintele transgender sau transexual. Când am început să recunosc asta față de mine însămi, am știut că într-o zi va trebui să le spun părinților mei, fratelui și surorilor mele. Doar acest gând îmi provoca o asemenea teroare, încât nu dormeam cu zilele. Am făcut un plan împreună cu terapeutul meu. Avea să dureze trei ani. Poate cinci”, a povestit Lana.
Lilly a făcut tranziția publică în 2016, după ce un reporter de la Daily Mail a apărut neanunțat la ușa ei.
„Voiam – aveam nevoie – de puțin timp ca să îmi limpezesc mintea, să mă simt în largul meu. Dar, se pare, nu am dreptul să decid eu asta,” a spus ea ulterior într-o declarație.
„Sunt una dintre norocoase. Sprijinul familiei și posibilitatea de a-mi permite medici și terapeuți mi-au dat șansa să supraviețuiesc acestui proces. Persoanele transgender fără sprijin, fără mijloace financiare și fără privilegii nu au acest lux. Iar mulți nu supraviețuiesc”, a conchis și Lilly.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook