Simona Ionescu / Redactor Șef

Reglementările din noua lege a pensiilor, explicată de avocați specializați. Apar precizări pentru „condiții speciale”

Reglementările din noua lege a pensiilor, explicată de avocați specializați. Apar precizări pentru „condiții speciale”
O nouă lege a pensiilor urmează să apară din toamnă. Apar și precizări despre „condițiile speciale”.

Potrivit noii legi a pensiilor vor fi tratate condițiile speciale și deosebite de muncă la pensionare.

Noua lege a pensiilor este legea 360/2023 care e programată să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Odată cu această nouă lege va avea loc și o recalculare a pensiilor în plată, pentru că formula de calcul a pensiilor se modifică.

Conform ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cea care este în plată. Legea prevede ca să se opteze pentru suma mai favorabilă pensionarului.

Locuri de muncă cu expunere la factori de risc profesional

„Locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;

Locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”, se arată în lege.

Perioade suplimentare pentru munca în condiții deosebite sau speciale

Noua lege vorbește și de perioadele de cotizare în condiții speciale sau deosebite, când se acordă perioade suplimentare, care reprezintă stagiu de cotizare în condiții normale. „Patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă”, spune un articol din lege.

Se schimbă legea pensiilor

Asta înseamnă că pentru fiecare an lucrat în condiții grele, salariații vor avea câteva luni în plus la stagiul de cotizare.

Potrivit noii legi, la vechimea în muncă se vor lua în considerare și aceste perioade suplimentare „la vechimea în muncă acordată în baza legislației de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a”.  Dar și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite/ speciale de muncă în baza legislației de după această dată.

Se va reduce vârsta standard de pensionare pentru persoanele cu stagii de cotizare în condiții deosebite

Potrivit avocatnet.ro, actuala lege prevede „reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite/ speciale de muncă conform unor tabele de reducere. Luând exemplul stagiului complet de cotizare contributiv (35 de ani), reducerea la vârsta standard de pensionare e de șapte ani, pe noua lege, în timp ce, pe actuala lege, reducerea e de zece ani (în cazul condițiilor deosebite de muncă)”.

Se păstrează majorarea punctajelor de pensie pentru persoanele care au muncit în condiții speciale

Viitoarea lege prevede și majorarea punctajelor de pensie pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite/speciale. E vorba de 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă) și 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții speciale (grupa I de muncă).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre