Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii codași la căsătorii, dar grăbiți la divorțuri. Care sunt motivele

Românii codași la căsătorii, dar grăbiți la divorțuri. Care sunt motivele
Pe vremea bunicilor, era aproape de neconceput ca un cuplu să divorțeze. Acum însă, tot mai mulți români aleg să meargă în viață pe drumuri diferite.

Potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică tot mai mulți români divorțează și tot mai puțini aleg să trăiască căsătoriți. Ce să fie la mijloc…

„Celula societății, familia, înregistrează un declin”

După Revoluție, s-a schimbat mentalitatea românilor privind căsătoriile și divorțurile. Locul familiei frumoase de odinioară a fost luată de adulter, gelozii și violență fizică. Acestea ar fi, potrivit psihologului clinician Cristina Șoldan, principalele motive pentru care se ajunge la divorț. De asemenea, specialistul susține că tot mai puține persoane aleg să se căsătorească.

„Numărul mare al divorțurilor și lipsa unor politici publice de sprijin pentru familiile divorțate a determinat scăderea încrederii în instituția căsătoriei și, implicit, a seriozității implicării adulților în familii. În condițiile în care celula de bază a societății, familia, înregistrează un declin, forța societății în ansamblul ei slăbește, fiind promovat din ce în ce mai mult individualismul”, a afirmat Cristina Şoldan.

De ce aleg românii să nu se mai căsătorească

Și la nivel internațional, s-a înregistrat o scădere drastică a căsătoriilor

Conform Institutului Național de Statistică, în august și septembrie 2023 au fost înregistrate cu 2500 mai puține căsătorii. De asemenea, în septembrie anul trecut s-au căsătorit cu 200 de cupluri mai mult ca în aceeași lună a acestui an. În ceea ce privește divorțurile, în septembrie anul acesta au divorțat mai mult cu 105 familii decât anul trecut.

Situația nu e mai bună nici la nivel internațional, unde tot mai multe persoane aleg să nu facă pasul cel mare. În SUA, numărul căsătoriilor a scăzut cu 60% față de anii trecuți, iar acum doi ani, în Europa, un procent de 38% dintre adulți erau necăsătoriți.

Alte motive ale divorțului

Specialiștii spun că motivele de divorț variază de la o țară la alta și sunt adeseori puternic influențate de credințele și practicile culturale. În Danemarca, de exemplu, un studiu de studiu controlat din 2019 a constatat că principalele motive de divorț în această națiune includ: lipsa iubirii și a intimității, probleme de comunicare, lipsa de simpatie, încredere și respect, îndepărtarea din cauza intereselor și activităților diferite.

Cuplurile care se confruntă cu provocări în a avea copii par, de asemenea, să fie mai predispuse la divorț dacă a avea o familie mai mare este o prioritate pentru unul sau ambii parteneri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre