Institutul Naţional de Statistică (INS) este cel care a publicat date cu privire la cel mai mare salariu din România. Conform datelor furnizate de INS, cei mai bine plătiţi romani, la ora actuală, lucrează în domeniul IT.
Exemplu concret. Un tânăr ce este angajat pe un post entry level în acest domeniu este remunerat cu 4.000 lei pe lună, cei care au mai multă experienţă pot câştiga şi peste 10.000 lei.
Angajaţii din industria de IT au rămas pe prima poziţie, de-a lungul ultimilor ani, fiind cap de listă, în topul clasamentului celor mai mari salarii din economie, cu o medie a salariului net lunar de peste 10.300 de lei în luna noiembrie a anului 2020.
IT-iștii pot câștiga lunar peste 2.000 de euro, fiind un salariu cu 14% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2020, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), relevate de știrile BZI.
Cine ocupă următoarele poziții în topul meseriilor din România
Pe locul doi este domeniul Informaţii şi Comunicaţii. Românii care lucrează în această ramură au un salariu mediu de peste 8.600 de lei, iar cei care desfășoară activități de editare, circa 8.100 de lei.
Trebuie să amintim şi despre ce se află la polul opus. Cele mai mici salarii din România le au cei din domeniul HoReCa. Reamintim că aceasta industrie a fost extrem de afectată după pandemie, iar angajaţii primesc un salariu mediu de 2.258 de lei. Tot în acest top al salariilor mici sunt cei care îşi desfăşoară activitatea ina industria textilă cu un salariu mediu net de 2.320 de lei.
România are o paletă largă de locuri de muncă, iar toate informațiile sunt doar la un click distanță. În edițiile anterioare am văzut și ce salarii au profesorii, farmacistele, poștașii sau chiar măicuțele, mai scrie sursa citată.
Amintim că salariul minim pe economie în anul 2022 era de 2.550 lei, însă prin Hotărârea de Guvern nr. 1447/2022 s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată va fi de 3.000 lei, lunar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook