Simona Ionescu / Redactor Șef

Salariul minim crește obligatoriu de la 1 iulie! UE obligă România să dea angajaților sume incredibile

Salariul minim crește obligatoriu de la 1 iulie! UE obligă România să dea angajaților sume incredibile
Ca oriunde în lume, și în România, reperul față de care se calculează veniturile salariale au legătură cu o referință minimă. În ceea ce privește suma salariului minim pe economie, urmează schimbări.

Toți angajații și angajatorii trebuie să știe ce se va întâmpla peste numai câteva luni. Salariul minim se va schimba de la 1 iulie 2024. Mai precis, și în țara noastră va fi introdus salariul minim european. Măsura nu are însă legătură doar cu țara noastră. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Termenul limită pe care îl au statele membre pentru a-l implementa este 15 noiembrie.

Conform deciziei guvernanților, în România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Astfel, de la această dată, el va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut.

Obiectivul european este ca și cei mai săraci angajați să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Având în vedere că salariul mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei, rezultă un  nou cuantum pentru salariul minim pe economie, și anume 3700 de lei.

Ministerul Muncii deja lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Cum va crește salariul minim de la 1 iulie

În cursul acestei săptămâni, social-democrații au anunțat că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024.

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, s-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

„PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor. Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, se mai menționează la finalul comunicatului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre