Simona Ionescu / Redactor Șef

Sânzienele, 24 iunie. Focul aprins ține demonii la distanță și aduce noroc celor îndrăgostiți. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Sânzienele, 24 iunie. Focul aprins ține demonii la distanță și aduce noroc celor îndrăgostiți. Ce nu aveți voie să faceți în această zi
Noaptea dinspre 23 spre 24 iunie este un moment magic, în care cerurile se deschid, iar cei care aprind un foc vor ține demonii la distanță. De asemenea, focul se spune că aduce noroc celor îndrăgostiți.

Tradiția spune că în ziua de Sânziene nu aveți voie să spălați lucruri sau să faceți treabă în gospodărie.

Din bătrâni se știe că cine nu vrea să respecte sărbătoarea de Sânziene, acestea se vor supăra și se vor răzbuna. Cine nu va ține cont și va spăla, va avea parte de evenimente nefericite tot anul și va plânge cu lacrimi amare, alungând totodată norocul din viață. De asemenea, se spune că Sânzienele dacă se mâhnesc vor aduce ploaie, grindină și vijelii și vor face praf recoltele.

Nu vă spălați pe cap în această zi

De Sânziene nu e voie nici să vă spălați pe cap, pentru că veți albi mult mai devreme. Tradiția mai spune că florile care vor fi culese de Sânziene au rolul de a apăra copiii de boli și vor crește bobul grâului. Florile nu vor fi însă folosite decât după ce vor fi duse la biserică și sfințite.

Ce tradiții se respectă de Sânziene

Fetele necăsătorite vor pune flori sub pernă și își vor visa ursitul

Sânzienele le aduc fetelor necăsătorite ursitul dar și femeilor copii frumoși și sănătoși. Fetele obișnuiesc să strângă flori și să le pună sub pernă în noaptea dinaintea sărbătorii, convinse că-l vor visa pe cei care le va deveni partener de viață. De asemenea, fetele își împletesc coronițe de flori pe care le lasă în grădini noaptea. Dacă acestea sunt pline de rouă dimineața, e semn că se vor mărita în curând.

Se  fac pomeni pentru morți

În unele părți ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomeni pentru cei trecuți în neființă, iar pe mormânt vor pune flori. Tot cu ajutorul florilor culese de Sânziene, oamenii vor vedea cât de bine le va merge și animalelor. De aceea, în seara dinaintea sărbătorii vor agăța cununi de sânziene în colțurile caselor orientate spre răsărit. Dacă a doua zi, s-a prins în acestea păr de la animale, e semn bun.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre