Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandal în jurul fotografiilor soților Zelensky din revista Vogue. Pictorialul, realizat de cea mai cunoscută fotografă de modă din toate timpurile

Scandal în jurul fotografiilor soților Zelensky din revista Vogue. Pictorialul, realizat de cea mai cunoscută fotografă de modă din toate timpurile
Cu asta se ocupă ei în plin război, e întrebarea pe care și-o pune o lume întreagă după publicarea reportajului despre prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în revista Vogue. Aceasta a schimbat mai multe ținute elegante pentru realizarea unui pictorial de senzație, alături de soțul ei, fotografiați fiind de celebra Annie Leibovitz, cea mai cunoscută fotografă de modă din toate timpurile.

Apariția reportajului nu a avut rezultatul scontat. Menit să o portretizeze emoționant pe Olena Zelenska și să arate cum e viața primei doamne în timpul războiului, efectele au fost pe dos.

Un adevărat scandal internațional s-a declanșat în ultimele 24 de ore pe rețelele sociale și în presă împotriva soților Zelensky după nefericita idee ca, în plin război, să fie portretizați de celebra revistă americană Vogue. Nu textul a deranjat ci pictorialul în sine, în sensul că exploatează realitatea crudă a războiului într-un pictorial fashion.  Imaginile cu prima doamnă a Ucrainei, pozând pe fundal de război, au stârnit furie și indignare.

Cine e celebra Annie Leibovitz, cea care a fotografiat cuplul Zelensky pentru Vogue

Pictorialul a fost realizat de cea mai celebră fotografă de modă, Annie Leibovitz (foto). Pentru  reportaj, prima doamnă a Ucrainei a îmbrăcat, patriotic, exclusiv haine de lux ale unor designeri ucraineni.

În vârstă de 72 de ani, fotografa americană Annie Leibovitz, este cea mai cunoscută autoare de portrete din lume și, totodată, cea mai bine plătită fotografă. Ea este autoarea celebrei fotografii care îi surprinde pe John Lennon (nud) și Yoko Ono, ținându-se în brațe într-o reinterpretare, umană, a simbolului Yin – Yang.

Și tot ea a realizat celebra fotografie cu Demi Moore nud și însărcinată (o imagine care a deschis drumuri, fiind prima din istoria contemporană de cest tip, și care le-a dat ghes vedetelor să își expună trupul și maternitatea), sau la fel de celebrele imagini cu Silvester Stallone nud ori cu Whoopi Goldberg în cada plină cu lapte.

De-a lungul carierei sale Annie Leibovitz a realizat portrete cu numeroase personalităţi, printre care regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fostul preşedinte american Barack Obama, Serena Williams, Kim Kardashian şi o pleiadă de vedete de la Hollywood.

Unele din instantaneele sale cu momente istorice, cum ar fi elicopterul lui Richard Nixon decolând de la Casa Albă în 1972, au făcut înconjurul lumii. Totodată, merită amintit că Annie Leibovitz este autoarea albumului „Women”, o compilaţie de imagini ce scoate în evidenţă curajul femeilor din toate categoriile sociale.

Pictorial fashion printre simbolurile războiului

Ea a fost contractată pentru realizarea fotografiilor cuplului Zelensky în vederea ilustrării reportajului din Vogue. În fotografii, Olena Zelenska apare stând în brațele soțului ei, care o cuprinde protector, sau singură pe treptele unui salon oficial transformat în buncăr, dar păzită de soldați înarmați.

În altă fotografie Olena Zelenska stă, tot înconjurată de soldați care o păzesc, lângă epava celui mai mare avion din lume, An 225 Mrya – unul dintre simbolurile Ucrainei – distrus de ruși în primele zile ale invaziei. Într-o altă imagine, cei doi soți se țin de mână, peste biroul de la care președintele Ucrainei își face strategiile de război.

Olena Zelensky a utilizat pe parcursul celor două zile de shooting foto serviciile a cel puțin șase case de modă de lux ucrainene și de bijuterii, ale căror branduri sunt înșirate cu atenție în articol: Bettter, Six, Hvoya, The Coat, Kachorovska și Poustovit. Numai o cămașă realizată de unul din branduri costă peste 500 de euro. În plus, de aspectul ei și al soțului în poze s-au îngrijit cinci stiliști, machiori și hair-stiliști. Toate acestea în timp ce, așa cum se relatează în articol, bombardamentele asupra Ucrainei continuau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rubem CUGNAT (@rubemcugnat)

Cum și-a ales ținutele prima doamnă

„În cele două conversații ale noastre de la Kiev, Zelenska a fost directă, demnă, elegantă, un promotor subtil al designerilor ucraineni. Într-o zi, ea a purtat o bluză de mătase ecru cu o fundă de catifea neagră legată la gât și o fustă neagră la jumătatea gambei, cu părul blond cenușiu, strâns într-un coc liber. A doua zi, era în blugi largi, adidași albi groși cu detalii galbene și albastre(…) părul ei lăsat pe umeri și un nasture de culoarea ruginii la cămașă.

Nu m-am putut abține să nu cred că tricoul avea aceeași nuanță ruginită ca și tancurile rusești arse pe care le-am văzut pe drumurile din Irpin și Bucha” scrie autoarea, Rachel Donadio, ziaristă americană stabilită la Paris, specializată în interviuri cu șefi de state și cu laureați Nobel.

Presa internațională a reacționat la articol cu titluri acide. „Zelensky și Olena pe coperta Vogue declanșează controverse: când lucrurile merg rău ne ocupăm de ședințe foto?”, titrează La Stampa din Italia; „Ucraina arde, coperta Vogue a președintelui Zelensky dă foc internetului”, scrie presa din India, în timp ce etichetele internauților sunt dureroase: „Rușinos”, „Jenant”, „Penibil”, „Trist”, „Ucraina se umple de morminte și lor le arde de povești și de poze????” etc.

Sursa dfoto: Instagram / Vogue magazine

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre