Scene de groază într-un cimitir din zona Delta Dunării. Șacalii, scăpați de sub control

În Delta Dunării trăiesc aproximativ 3.000 de șacali. Această specie s-a înmulțit în ultima perioadă, ajungând să reprezinte o problemă pentru localități și pentru alte animale sălbatice. Localitatea tulceană Caraorman este una dintre zonele afectate, după cum chiar locuitorii și ghizii locali se plâng.
Problema nu este una nouă, ci persistă de mai mulți ani. Prima oară, situația a fost semnalată în 2019, atunci când oamenii din localitate s-au plâns că șacalii au ajuns până într-acolo încât au dezgropat mormintele decedaților.
Cu toate că autoritățile promit în fiecare an rezolvarea situației, șacalii continuă să se înmulțească incontrolabil. Oamenii sunt îngrijorați și se plâng de agresivitatea haitelor, care s-au înmulțit exagerat. Așa că autoritățile organizează sesiuni de vânătoare. Fără folos însă, căci animalele apar din nou.
Ghidul local Claudiu Cristian Conțolencu a explicat că problema este comună în zonă. Din cauza pânzei freatice, spune el, mormintele din cimitir nu se pot săpa la adâncime mare. Se ajunge astfel la scene de groază.
„Pânza freatică fiind foarte sus, nu poți să sapi mai mult de un metru, un metru jumate doi că dai de apă. Iar primăvara când sunt inundații mari, câteodată nici jumate de metru, un metru nu se poate săpa.
Acum vreo 6-7 ani am avut inundații destul de mari și gropile în cimitir nu au putut fi săpate foarte adânc. Șacalii au simțit mormintele proaspete și le-au săpat, le-au dezgropat, au tras de acolo. De asta și expresia <<ca un șacal>>. Orice numai ca să supraviețuiască, nu țin cont de nimic. Dacă e nevoie, se mănâncă între ei, doar ca să o ducă mai departe ca specie”, a explicat ghidul local Claudiu Cristian Conțolencu.
În afară de vânătoare, mai există și varianta în care autoritățile ar putea aduce lupi în zonă, căci aceștia sunt singurii care ar putea reprezenta o amenințare pentru șacali. Totuși, în cazul de față acest lucru nu ar fi posibil.
„Nu este o soluţie, deoarece lupul a existat în Deltă mulţi, foarte mulţi ani, iar omul nu a găsit nimic altceva de cuviinţă decât să îl dea la extincţie. Ultimul lup a fost împuşcat undeva la finalul anilor 1950”, declara în urmă cu doi ani guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook