Simona Ionescu / Redactor Șef

Se modifică noua lege a salarizării unitare. Guvernanții taie în carne vie. Vești triste pentru români

Se modifică noua lege a salarizării unitare. Guvernanții taie în carne vie. Vești triste pentru români
Ministerul Muncii lucrează acum la noi schimbări în legea salarizării unitare. Modificările cele mai importante vor fi la angajații cu venituri mari.

Grilele de salarizare se vor schimba, iar sporurile vor fi plafonate cu 20%.

Guvernul vrea să termine noua lege a salarizării unitare până la începutul toamnei, în septembrie. Surse guvernamentale au declarat pentru Economedia că vor fi plafonate sporurile la 20% din salariu, ceea ce înseamnă că vor exista angajați din sistemul public care vor primi mai puțini bani.

Se dorește să fie impozitate suplimentar veniturile care depășesc salariul președintelui României, care se ridică la suma de 25.000 de lei brut. Sindicaliștii spun însă că legea salarizării unitare nu se raportează la salariul actual minim brut, de 3000 de lei, ci la cel de 2850 de lei. În plus, nu toți angajații care lucrează în sistemul public au ajuns la maximul de venit care este prevăzut în grilă.

„Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, a declarat ministrul Marius Budăi înainte de a-şi da demisia.

Sporurile, o modalitate de a masca creșterea salariilor

„Cei 20% se raportează la salariul lucrătorului. Legea 153 dă posibilitatea acordării sporurilor în cuantum de 30% din total buget de salarii. Ceea ce este o diferență foarte mare.”, a declarat Horațiu Raicu, secretar general Blocul Național Sindical, pentru Euronews.ro.

Sporurile se vor plafona cu 20%.

Economiștii sunt de părere că aceste sporuri nu sunt altceva decât o modalitate mascată de  creștere salariile celor care lucrează în domeniul public.

„Sunt foarte mulți oameni care au fost angajați în ultimii doi ani și nu prea fac nimic prin ministere. E complet nefezabil să credem că vor avea loc restructurări semnificative pe partea de cheltuieli de personal din cauză că vin alegerile.”, susține Gabriel Biriș, expert în fiscalitate.

Noua formulă a salarizării va intra la discuții cu sindicatele între 15 iulie și 1 septembrie

Pe de altă parte însă, plafonarea le poate crea probleme celor care lucrează în condiții grele de muncă, pentru că nu va lăsa loc de venituri. „Numai dacă ne raportăm la sporul de condiții vătămătoare, ne mai rămâne loc de un 5%.”, susține Horațiu Raicu, secretar general BNS.

Propunerea administrativă urmează să intre la discuții cu sindicatele între 15 iulie și 1 septembrie. Ulterior, trebuie să treacă de Guvern, apoi să fie depusă în Parlament. Potrivit guvernanților, anul se va putea închide cu un deficit de 4,4% din PIB.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre