Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfânta Muceniță Filofteia, protectoarea fetelor și femeilor

Sfânta Muceniță Filofteia, protectoarea fetelor și femeilor
Sfânta Muceniță Filofteia, sărbătorită  pe 7 decembrie, este protectoare a fetelor și femeilor, dar și a Țării Românești. Avea doar 12 ani când a murit.

Sfânta Muceniță Filofteia este considerată ocrotitoarea Țării Românești, a fetelor și femeilor. Numele ei înseamnă (în limba greacă) „Iubitoare de Dumnezeu” și  a trăit în secolul XIII, în sudul Dunării.

Sfânta Muceniță Filofteia, sărbătorită  pe 7 decembrie

A trăit în apropiere de Târnovo și nu se știe dacă era din neam de români sau de bulgari. A fost crescută încă de mică de mama sa în dreapta credință și în evlavie.

După ce mama sa a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă o asuprea, o certa și o bătea, pârând-o adesea și tatălui, ca și el să o certe și să o bată. Despre viața sa se știe că una din îndatoririle fetei era să ducă de mâncare tatălui său la munca câmpului.

Însă Filofteia, miloasă fiind, o împărțea pe drum săracilor cu care se întâlnea, în ciuda supărării părintelui. Într-o zi, acesta o prinde asupra faptului și, într-o criză de furie, aruncă barda spre ea, nimerind-o în picior. Ca urmare a rănii grave, fata moare la scurt timp. Avea doar 12 ani.

Moaștele Sfintei Filofteia sunt în Mănăstirea Curtea de Argeș

Locul crimei se umple imediat de o lumină puternică. Îngrozit, tatăl copilei a vrut să ridice trupul, însă acesta devenise atât de greu, încât nici măcat nu a putut să-l clintească. Părintele aleargă atunci în oraș și vestește ce s-a întâmplat.

Arhiepiscopul, împreună cu mai marii cetății, aleargă la fața locului și, văzând trupul sfintei strălucind ca soarele.

Au încercat să-l ridice și să-l ducă în cetate, dar corpul fetiței se făcuse atât de greu, încât nici măcar nu au putut să-l clintească. Atunci, în disperare de cauză, tatăl, arhiepiscopul și toți din alai au început să pomenească pe rând bisericile de o parte și de alta și a Dunării, unde micuța sfântă dorește să se odihnească pentru veșnicie.

Icoană pe lemn cu tema “Sfânta Filofteia”, secolul al XX-lea, centru neidentificat – Colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Când a fost rostit Biserica Domnească din târgul Argeșului, trupul fetiței s-a făcut ușor ca fulgul. Atunci au trimis carte domnitorului Radu, zis Negru Vodă, care zidise biserica.

Voievodul a pornit atunci cu un mare alai de curteni, cu torțe și lumânări, tămâind pe tot drumul, și a adus trupul sfintei în nordul Dunării, așezându-le în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc.

Moaștele sale au fost așezate din secolul XIV la Mănăstirea Curtea de Argeș, zidită în 1517 de Sfântul voievod Neagoe Basarab, acolo unde, din secolul XX, se odihnesc regii și reginele României. Aici a fost înmormântat în 2017 și Regele Mihai I.

De aceea, Sfânta Muceniță Filofteia este considerată ocrotitoarea Țării Românești.


Anca Parghel, o voce excepţională. Era convinsă că va învinge cancerul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre