Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Ioan Botezătorul. Zi de mare sărbătoare

Sfântul Ioan Botezătorul. Zi de mare sărbătoare
Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie a fiecărui an. Este considerat că fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale creștinismului.

Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de către credincioși și de către Biserică de trei ori pe an. În calendarul orthodox, acesta are mai multe zile de pomenire: 24 iunie, reprezentând nașterea să (sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica sau Sânziene), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan Botezator al Domnului și 29 august, dată reprezentând tăierea capului Sfântului Ioan, scrie calendarulortodox.ro.

Sfântul Ioan Botezătorul. Zi de mare sărbătoare

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el.

Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică. El a trăit într-o peşteră, în pustie, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

Sfântul este iubit de către credincioși pentru devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceți ai creștinismului.

Povestea executării lui Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul este considerat de către Biserica Ortodoxă că fiind “Inaintemergatorul Domnului”, cel sortit să pregătească mulțimile pentru venirea și primirea Mântuitorului. Cel mai important mesaj pe care acesta îl transmitea credincioșilor era: “Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor”. Toți oamenii care doreau să renunțe la păcate erau botezați de către acesta în râul Iordan.

În unele predici ale sale Sfântul Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, această fiind fosta soție a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul că trupul său a fost înmormântat de către creștini la Samaria.

Aproape 2 milioane de români sărbătoresc ziua onomastică

Aproape 2 milioane de români poartă numele Sfânului Ioan Botezătorul: 1, 4 milioane sunt  bărbaţi şi circa 550.000 sunt femei. Dintre românce, 373.500 se numesc Ioana, 142.000 – Ionela, 20.000 – Ionica, iar 11.000 – Nela.


Obiceiuri ciudate ale marilor conducători din istorie. De la machiajul cu produse toxice până la canibalism

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre