Simona Ionescu / Redactor Șef

Simona Halep a primit verdictul de la ITIA. Ilie Năstase a răbufnit: „Dacă era americană…”

Simona Halep a primit verdictul de la ITIA. Ilie Năstase a răbufnit: „Dacă era americană…”
Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a amânat în repetate ocazii verdictul privind cazul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva româncă a fost audiată la Londra în iulie, dar nu s-a întâmplat nimic.

ITIA a comunicat suspendarea Simonei Halep din tenis pentru o perioadă de patru ani. Verdictul e șocant. Sportiva mai are o șansă, pentru că decizia poate fi contestată, printr-un apel la TAS. Simona Halep ar putea să revină pe teren abia când va îndeplini vârsta de 35 de ani.

„Un tribunal independent a suspendat jucătoarea română de tenis, Simona Halep, pentru o perioadă de patru ani”

„Tribunalul a confirmat că jucătoarea a încălcat două reguli din Programul Anti-Doping (TADP), articolul 2:

Prezența și utilizarea Roxadustat, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep, colectată la data de 29 august 2022, la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în anul 2022 după recoltarea și analizarea a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP”, se arată în comunicatul ITIA.

Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat jucătoarea română de tenis, Simona Halep, pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a încălcărilor Programului Anti-Dopaj în Tenis (TADP)”, se arată în comunicatul ITIA.

Simona Halep a fost suspendată patru ani

Simonei i s-au pus în cârcă două acuzații distincte

Deținătoare a două titluri Grand Slam, Simonei Halep i s-au pus în cârcă două acuzații distincte în cadrul TADP. Prima se referă la substanța roxadustat, care a fost descoperită la US Open anul trecut, în timpul turneului, când i s-au făcut teste de urină.

Cea de a doua acuzație vorbește de nereguli în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al sportivei. Tribunalul a acceptat faptul că Simona a luat un supliment contaminat, dar a specificat că volumul consumat nu ar fi putut genera nivelul de roxadustat care a fost găsit.

„Decizia completă va fi publicată la momentul potrivit”

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. ITIA a urmat procedurile corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Anti-Dopaj – îndeplinindu-ne astfel scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției corecte, în numele sportului.

Panoul a recunoscut, în decizia scrisă, că s-a urmat o procedură adecvată. Înțelegem interesul semnificativ al publicului față de aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți, iar decizia completă va fi publicată la momentul potrivit.

Ilie Năstase i-a luat apărarea Simonei Halep

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în PBA-ul lui Halep”, a declarat Karen Moorhouse, Directorul Executiv al ITIA.

Ilie Năstase a sărit în apărarea Simonei

Imediat după ce a aflat ce a decis ITIA, Ilie Năstase a avut o răbufnire. Fostul sportiv susține că, dacă ar fi fost din SUA, verdictul ar fi fost altfel. „Drastic! Sharapova a făcut mai mult și a luat doar un an și un pic. În fine. Probabil, dacă era americană nu avea parte de acest tratament”, a declarat Ilie Năstase.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre