Simona Ionescu / Redactor Șef

Soprana Angela Gheorghiu a dat peste cap spectacolul de la Seul. A fost huiduită de publicul venit la Operă

Soprana Angela Gheorghiu a dat peste cap spectacolul de la Seul. A fost huiduită de publicul venit la Operă
Angela Gheorghiu a stârnit furia publicului coreean, după ce a dat peste cap spectacolul „Tosca” de la Seul. Totul s-a terminat cu huiduieli la adresa celebrei soprane.

O producție bine realizată, cu unii dintre cei mai buni cântăreți de operă, s-a încheiat pe o notă amară, cu huiduieli la adresa sopranei Angela Gheorghiu. Duminică, publicul de la Sejong Center for the Performing Arts din Seul a izbucnit în aplauze și ovații după interpretarea puternică a tenorului coreean Kim Kae-hyung a celebrei arii „E lucevan le stelle” (Când stelele străluceau) din opera „Tosca” de Puccini, produsă de Seoul Opera Company. 

Kim, cunoscut și sub numele de Alfred Kim, se afla pe scenă pentru a doua sa interpretare a personajului Cavaradossi, iubitul Toscăi, alături de renumita soprană Angela Gheorghiu, care a jucat rolul Floriei Tosca de nenumărate ori în cariera ei remarcabilă.

Angela Gheorghiu, nemulțumită de bis 

Kim, pe care Angela Gheorghiu l-a lăudat pentru vocea sa remarcabilă în cadrul unei conferințe de presă din 30 august, a răspuns aplauzelor și ovațiilor cântând aria încă o dată. Deși publicul de operă este împărțit în ceea ce privește oportunitatea bisurilor în timpul unui spectacol, întreruperea unuia cu izbucniri de furie a fost neașteptată. 

Tenorul Kim Jae-hyung (stânga) și soprana Angela Gheorghiu în „Tosca” , la Sejong Center for the Performing Arts din Seul.
Foto: Sejong Center for the Performing Arts

Pe măsură ce publicul se liniștea pentru a se bucura de bis, Gheorghiu a apărut brusc pe scenă cu o expresie furioasă, plimbându-se agitat. Apoi s-a adresat brusc publicului, spunând: „Scuzați-mă”, urmat de „Acesta nu este un recital. Respectați-mă.”  

Publicul a huiduit-o pe soprană 

Angela Gheorghiu, care trebuia să fie ultima interpretă ce urca pe scenă în timpul aplauzelor finale, nu a apărut imediat. Chiar și când Kim, Samuel Youn (care a jucat rolul lui Scarpia) și restul distribuției, alături de public, aplaudau și așteptau, ea și-a întârziat intrarea. 

Când în cele din urmă a urcat pe scenă, huiduieli au izbucnit din public, pe fondul întreruperii anterioare a bisului. Drept răspuns, Angela Gheorghiu  a părăsit furioasă scena, conform Korea Herald. 

Coreenii au cerut banii înapoi pe bilete

Restul distribuției părea vizibil tulburat, în timp ce dirijorul Jee Joong-bae, regizorul Pyo Hyun-jin și Park Hye-jin, șefa Seoul Opera Company, forțau zâmbete în timp ce salutau publicul.

Angela Gheorghiu în timpul unei conferințe de presă din luna August în Seul
Foto: Korea Herald

Unii membri ai publicului au criticat-o pe Gheorghiu pentru ceea ce au numit „comportament lipsit de respect față de publicul coreean”, unii chiar cerând rambursări de la Sejong Center sau solicitând scuze oficiale din partea lui Gheorghiu.

Reprezentanții operei și-au cerut scuze în numele Angelei Gheorghiu

Seoul Opera Company și-a cerut scuze duminică seara, spunând că solicită o scuză din partea lui Gheorghiu.

Nu este prima oară când soprana Angela Gheorghiu creează haos pe scenă

„S-a întâmplat ceva de neconceput, aruncând pe toată lumea în haos. Echipele de producție și distribuția au depus toate eforturile în realizarea spectacolului, dar este regretabil că ultima reprezentație a fost ruinată în acest fel”, a declarat un oficial de la Sejong Center for the Performing Arts pentru The Korea Herald.

Nu este prima oară când soprana creează probleme

Organizatorul a declarat că analizează cum să abordeze problema, pe lângă solicitarea unei scuze, și revizuiește cazuri similare din trecut, inclusiv unul care o implică pe Gheorghiu.

În aprilie 2016, în timpul unei reprezentații a operei „Tosca” la Opera de Stat din Viena, Gheorghiu nu a apărut după un bis al ariei „E lucevan le stelle”, interpretat de renumitul tenor Jonas Kaufmann. 

După un moment stânjenitor de tăcere, care a durat un minut, Kaufmann a comentat: „Se pare că nu avem o soprană.” Când Gheorghiu tot nu a apărut, Kaufmann și-a cerut scuze publicului, iar după o altă pauză, Gheorghiu a urcat în cele din urmă pe scenă, permițând continuarea spectacolului. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre