Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile?

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă apare luni, 15 iunie, sau marți, 16 iunie, a spus premierul Ludovic Orban, la B1 TV, în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire.
Starea de alertă va fi prelungită printr-o hotărâre de Guvern care va fi elaborată luni sau marți, a spus premierul Ludovic Orban, duminică seară (14 iunie). Dacă starea de alertă nu va fi încuviințată de Parlament, atunci “înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”, a precizat premierul, la B1TV.
Ludovic Orban a spus că epidemia de COVID 19 continuă să fie un pericol la adresa sănătăţii publice, iar în cazul unui vot negativ al Parlamentului există risc foarte mare a unui noi val de îmbolnări. În 14 iunie, numărul noilor îmbolnăviri a urcat la 320 de cazuri.
PSD are majoritate în Parlament și va vota împotriva prelungirii stării de alertă. În acest caz, Ludovic Orban a spus: „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”, răspunzând întrebării realizatorului B1TV.
“Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă”, a declarat Ludovic Orban, citat de B1 TV.
„Starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a precizat premierul. Vor fi în continuare restricții „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”, mai spus premierul. Ludovic Orban s-a referit la slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.
Social-democraţii vor o stare intermediară de cel mult 15 zile şi redeschiderea bisericilor şi a restaurantelor din hoteluri.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook