Simona Ionescu / Redactor Șef

Țara în care locuitorii îndură acum temperaturi de peste 58 de grade Celsius. Ce spun specialiștii

Țara în care locuitorii îndură acum temperaturi de peste 58 de grade Celsius. Ce spun specialiștii
Un val de căldură s-a instalat într-o parte a lumii. Marți, temperaturile resimțite de locuitori au fost apropiate de cele ale unui cuptor.

Temperaturile din Rio de Janeiro în atmosferă au indicat 39 de grade, au declarat autoritățile. Dar temperatura resimțită de locuitori a fost de 58,5 grade, ca urmare a umidității și vitezei vântului.

Potrivit sistemului Rio Alerta, a fost marcată „cea mai mare senzație termică de la începutul înregistrărilor” din 2014, depășind maximele din februarie anul trecut de 58 de grade Celsius. Cincisprezece state din sud-estul, centrul-vestul și o parte din nordul țării, pe lângă capitala Brasilia, au rămas sub alertă din partea Institutului Național de Meteorologie (Inmet) din cauza căldurii extreme.

Au fost afectați și locuitorii din Sao Paulo

Căldura extremă i-a afectat și pe locuitorii din Sao Paulo, unde termometrele au urcat marți după-amiază la o medie de 37,3 grade Celsius, cu o umiditate scăzută de 21%, potrivit Centrului municipal de gestionare a urgențelor climatice (CGE).

Locuitorii vor mai avea de îndurat câteva zile de foc

Locuitorii vor mai suporta aceste temperaturi neobișnuit de ridicate, cu aproximativ 5 grade Celsius peste normalul sezonier până vineri, a estimat Inmet într-un buletin emis luni.

Temperaturi record la Rio de Janeiro

Conform informațiilor oferite de Operatorul Național al Sistemului Electric, din cauza căldurii sufocante consumul de energie electrică a urcat, de asemenea, la niveluri record.

S-au agravat și incendiile

Ca o consecință a fenomenului cunoscut sub numele de El Nino, Brazilia a suferit în ultimele luni impactul unor fenomene meteo extreme, cu o secetă istorică ce a golit râurile din Amazon și ploi intense însoțite de cicloane în sudul țării. În plus, incendiile provocate în principal de acțiunea umană în Pantanal, cea mai mare zonă umedă din lume, au fost agravate în noiembrie de o secetă cum rar s-a mai văzut.

Valul de căldură a sosit într-o perioadă a anului în care sezonul ploios este de obicei stabilit și când norii acționează ca un fel de control al temperaturii. Absența acestei apărări, potrivit lui Anete Fernandes, meteorolog la Institutul Național de Meteorologie (Inmet), exacerbează efectele fenomenului. „Atunci când avem o lipsă de ploi în această perioadă a anului, pe care o numim veranico, absența norilor favorizează o incidență ridicată a radiațiilor la suprafață, ceea ce se întâmplă acum. Astfel, temperaturile cresc foarte mult”, a explicat specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre