Simona Ionescu / Redactor Șef

Tiberiu Ceia nu și-a imaginat că mai putea trăi fără soția sa. A pierdut-o în urmă cu patru ani

Tiberiu Ceia nu și-a imaginat că mai putea trăi fără soția sa. A pierdut-o în urmă cu patru ani
Tiberiu Ceia, considerat, timp de decenii, unul din cei mai de seamă reprezentanți al Banatului în muzica populară și unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai genului de la noi din țară, s-a stins din viață la 83 de ani.

Fără doar și poate, Tiberiu Ceia era unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică populară, cu o carieră întinsă pe decenii. Îl plâng marii artiști.  Sofia Vicoveanca, prietena lui de suflet, a postat pe rețelele sociale un mesaj tulburător.

Artista a aflat teribila veste de la o prietenă comună. Nu i-a venit să creadă.

„Dragilor, acum câteva clipe o bună și dragă prietenă, Florica Bradu, mi-a dat vestea care mi-a luat răsuflarea: Tiberiu Ceia a plecat la Domnul. Îmi plânge sufletul după omul, colegul drag Tiberiu Ceia… Tibi, Domnul să-ți primească sufletul în Sf. Lui Lumină!  Sincere condoleanțe familiei și nouă, celor care l-am cunoscut! Veșnică pomenire”, a fost mesajul postat de Sofia Vicoveanca pe Facebook.

„Acum este lângă Anca, soția lui”

Tiberiu Ceia a fost grav bolnav în ultimii ani  ai vieții sale și s-a stins din viața în urma problemelor de sănătate grave pe care le avea. Un apropiat al familiei a anunțat că artistul a făcut un stop cardio-respirator în urma căruia inima i-a cedat. Artistul s-a stins din viață alături de familie, în locuința sa.

Tiberiu Ceia s-a chinuit crunt în ultimii ani, după moartea soției sale

„Tibi a plecat… a urcat la cer. A făcut stop cardio-respirator. Acum este lângă Anca, soția lui. A murit acasă, în seara aceasta. Era bolnav. În ultimele luni s-au intensificat problemele sale de sănătate. Dumnezeu să îl ierte!”, a făcut anunțul Ioan, un apropiat al regretatului cântăreț de muzică populară.

Problemele sale de sănătate s-au acutizat începând cu 2019, an în care și-a îngropat soția. De atunci, problemele sale de sănătate s-au agravat considerabil. Anca Ceia, a fost înmormântată în 4 octombrie 2019, în Timişoara. Ea s-a stins din viaţă în urma unei lungi şi dureroase lupte cu o boală necruţătoare, iar artistul a fost nevoit să îşi ducă restul zilelor fără cea fără de care nu poate trăi, potrivit propriei declaraţii.

„În timp, am ajuns la concluzia că nu putem trăi unul fără altul, că ne completăm. Eram înţelepţi amândoi, dar mai ales soţia mea. Ea era cea care menţinea balanţa. Dacă vedea că eu am o perioadă dificilă şi nu putea să mă ajute din prima, mă lăsa în apele mele. Iubirea noastră din tinereţe s-a transformat într-o prietenie ce nu poate fi spulberată. Aşa că prietenia şi înţelepciunea, mai ales a femeii, sunt ingredientele ce ţin o căsnicie”, declara Tiberiu Ceia în aprilie 2012 pentru revista Taifasuri.

Debut muzical, la 5 ani

Tiberiu Ceia a fost timișorean 100%. S-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl său, originar din Oraviţa. A fost convins că a moștenit talentul muzical de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în Fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. În același an a debutat pe scenă, la Gradina Capitol din Timişoara, unde a cântat „Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său.

Cariera lui Tiberiu Ceia s-a întins pe decenii

Debutul artistic oficial l-a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului C.D. Loga din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde a urmat Facultatea de Filologie, iar în 1967 a devenit profesor de Limba şi literatura română. În același an a participat la emisiunea concurs televizată  „Dialog la distanţă”. A câştigat competiția şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai 1967.

Tiberiu Ceia a fost profesor și director la SRTV

După 12 ani de muncă la catedră, Tiberiu Ceia a renunțat și și-a urmat cariera de interpret de muzică populară. Era deja celebru, fiind invitat la multe spectacole. În 1978 a început să cânte alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceia a fost director de şcoală, director de ansamblu artistic, redactor şef, apoi, o vreme, director la Studioul TVR Timişoara. Ulterior, a rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii „Cântecul de acasă”, care se difuza pe canalul TVR 3, emisiune pe care o realiza împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa. A scos 12 albume, două discuri și a apărut pe trei compilații. Multă vreme a făcut duet cu Ion Dolănescu și au fost cei mai buni prieteni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre