Simona Ionescu / Redactor Șef

Ticăloșia descoperită de Primăria Sector 5: măști de hârtie și dezinfectant fals pentru copiii din școli

Ticăloșia descoperită de Primăria Sector 5: măști de hârtie și dezinfectant fals pentru copiii din școli
Scandalul achiziţiilor de la Economatul care cheltuia banii Primăriei Sectorului 5 este abia la început. Am arătat jaful descoperit acolo de noul primar Cristian Popescu Piedone și constatările Curții de Conturi. Vom reveni, însă, să vă arătăm cum pot deveni unii milionari, lucrând la Primăria celui mai sărac sector din Bucureşti, pentru că evz.ro va investiga acest caz. Acum arătăm ce ticăloșie au făcut împotriva elevilor din școlile sectorului 5.

Pe data de 5 noiembrie 2020, Guvernul dă HG nr. 935/5.11.2020. care prevede obligativitatea purtării măştii inclusiv în spaţiile deschise. Cine nu o făcea, era sancţionat aspru cu o amendă pe care trebuia să facă împrumut pe mai mulţi ani la bancă, pentru a o putea plăti. O mască, devenită obligatorie, costă la magazin minim 1 leu. Socotind că o familie are în medie doi copii, deci este alcăturită din cel puţin patru persoane şi că trebuie să schimbe cel puţin două măşti pe zi, înseamnă opt măşti pe zi. Înmulţit cu 30 de zile, înseamnă 240 lei pe lună. Adică banii de mâncare pe cel puţin o săptămână pentru întreaga familie, dacă gospodina este chibzuită.

Primăria Sectorului 5 a decis, în mandatul primarului Daniel Florea, să vină în ajutorul acestor oameni. Şi Economatul, cotrolat de Consilul Local, a achiziţionat măşti, pe care să le împartă gratis nevoiaşilor. Pe cutiile măştilor, nu scrie tradiţionalul: „Made in China”. Sunt fabricate în Turcia. Şi mai scrie pe cutii că protejază rău de tot de coronavirus.

Realitatea este alta. Numai cutiile sunt de la măşti originale, care asigură protecţie împotriva COVID. Însă înăuntru sunt doar nişte bucăţi de hârtie, care în nici un caz nu protejează de temutul virus. Sunt acele vestite măşti neconforme, pe care le-am mai întâlnit şi prin alte depozite pe care Guvernul tocmai de aceea se codeşte să le distribuie.

Oricine ştie care sunt cele trei condiţii de bază pe care trebuie să le respecţi, pentru ca să nu te infectezi. Una dintre ele este spălatul des pe mâini cu gel dezinfectant. Gel care nu este nici el, ca şi masca, deloc ieftin, şi pe care oamenii necăjiţi nu şi-l pot procura.

Nu-i nimic. Vine Economatul în ajutorul lor. Numai că Petre Marian Leonard, patronul de la Economat (care e, de fapt, un SRL în subordinea Consiliului Local și fiinanțat de Primăria Sectorului 5) nu cumpără gel dezinfectant, ci săpun simplu. Dar trecut în acte mult mai scump, drept gel. Oricum, nici prăpăditul de săpun, nu a fost distruibuit în şcoli.

Valoarea facturilor pe care Economatul voia ca Primăria, condusă acum de Cristina Popescu Piedone,  să i le plătească repede, pentru că altfel îi blochează conturile, însumează 118.884.372 lei, adică aproximativ 24.262.116 euro! Asta cere Economat SRL! Pentru tablete, măști, geluri de mâini, nebulizatoare, mânuși, cărți și caiete, care se află depozitate de-a valma în interiorul Pieţei Ferentari.

Surprinzător și revoltător totodată, despre toate aceastea nici DNA, nici alte instituții cu atribuții ale statului n-au aflat niciodată, ca să deschidă o anchetă serioasă.

Zeci de mii de tablete ținute sub cheie, în loc să fie distribuite elevilor, pixuri și agende scumpe, cumpărate pentru profesori și multe alte nereguli, toate având același inițiator: Economat Sector 5 SRL.

Una dintre trotinetele electrice desfăcute de primarul Piedone la controlul efectuat în piaţă, nu avea roata din faţă. Este foarte posibil ca şi tabletele, să nu fie parte din ele cel puţin, funcţionale. Să se fi achiziţionat pe bani buni, nişte rebuturi. De aceea nu au fost distribuite, cu toate că banii s-au dat pentru ele. La fel şi cu zecile de mii de perechi de pantofi, cu care s-ar putea să nu poţi merge decât până în colţul străzii, după care să-ţi cadă talpa. De aceea atâta grabă, pentru plata mărfurilor livrate în ani de zile. Ca să nu se descopere toate aceste nenorociri la timp. Şi când vor fi descoperite, banii să fie deja daţi.

Citiți mai mult pe evz.ro despre

Jaful de milioane de euro din Sectorul 5: Măști ordinare și dezinfectant fals pentru copiii din școli

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre