Simona Ionescu / Redactor Șef

Un om de știință a descoperit cea mai veche apă de pe Pământ. Datează de aproape 2,6 miliarde de ani

Un om de știință a descoperit cea mai veche apă de pe Pământ. Datează de aproape 2,6 miliarde de ani
Un om de știință care a găsit cea mai veche apă descoperită vreodată pe Pământ a decis că cea mai bună soluție era, bineînțeles, să o bea.

Omul de știință Barbara Sherwood Lollar conducea o echipă de geologi care studia o mină canadiană în 2016, când a făcut remarcabila descoperire. Apa care curgea la aproximativ trei kilometri sub suprafață avea o vechime cuprinsă între 1,5-2,6 miliarde de ani, potrivit testelor, ceea ce o face cea mai veche apă găsită pe Pământ.

„Mult mai sărată decât apa de mare”

„Când oamenii se gândesc la această apă, ei presupun că trebuie să fie o cantitate infimă de apă prinsă în interiorul rocii. Dar, de fapt, se revarsă foarte mult spre tine. Curge cu viteze de litri pe minut, volumul de apă este mult mai mare decât a anticipat cineva”, a declarat profesorul Sherwood Lollar. După ce a gustat apa străveche, ea a constatat că era „foarte sărată și amară” și „mult mai sărată decât apa de mare”.

A fost descoperită cea mai veche apă de pe pământ. Sursă foto: Los Angeles Times

În apă a existat cândva viață

Potrivit informațiilor oferite de www.indy100.com, acesta a fost un semn încurajator, deoarece apa mai sărată este mai veche. De asemenea, echipa a descoperit că în apă a existat cândva viață, analizând compoziția sărurilor din apă. „Am putut indica faptul că semnalul pe care îl vedem în fluide trebuie să fi fost produs de microbiologie și, cel mai important, trebuie să se fi fost produs pe o scară de timp foarte lungă.

Microbii care au produs această semnătură nu ar fi putut să o facă peste noapte. Acest lucru trebuie să fie un indiciu că organismele au fost prezente în aceste fluide pe o scară de timp geologică”, a spus specialistul. Lucrarea despre cea mai veche de pe Pământ a fost publicată în Nature în 2016.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre