Simona Ionescu / Redactor Șef

Un telefon dat de premier a dus la schimbarea legii pentru recuperarea TVA-ului. Pe cine a sunat Ciolacu și de ce

Un telefon dat de premier a dus la schimbarea legii pentru recuperarea TVA-ului. Pe cine a sunat Ciolacu și de ce
Cu un an în urmă, Codin Matiuc a atras atenția asupra recuperării TVA-ului de către fundațiile românești. A primit un răspuns neașteptat de la Marcel Ciolacu.

Un telefon dat de premier a dus la schimbarea legii pentru recuperarea TVA-ului.

Când a fost premiat de revista Capital, pe scena Galei, Codin Maticiuc și-a exprimat nemulțumirea asupra recuperării TVA-ului de către fundațiile românești, care construiesc, renovează sau utilează spitalele de stat. „Am înțeles, nu e în regulă”, a fost răspunsul primit de la Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Codin Maticiuc, conducerea unităților medicale oferă tema de proiectare, renovare sau construcție. Ulterior, lucrarea este recepționată de conducere și intră în proprietatea statului român, însă producătorul și ONG-ul său nu poate să-și recupereze TVA.

„Adică voi construiți și reparați spitale și statul vă taxează?

„În loc să mulțumesc divinității și familiei (n.r. la Gala Capital) eu, hop, cu problema. A doua zi m-a sunat Dan Andronic și mi-a spus că Marcel Ciolacu îi cere numărul meu. La distanță de cinci minute m-a sunat șeful PSD. Mi-a spus că m-a auzit vorbind și că i se pare și lui ceva în neregulă: «Adică voi construiți și reparați spitale, veniți în ajutorul statului cu fonduri private într-un domeniu în care noi suntem atât de deficitari și statul vă taxează?».

Codin Maticiuc, pe șantierul de la spitalul Fundeni, unde a renovat un etaj al secției pentru copiii cu cancer

Cam, așa ceva, domnule Ciolacu. Am înțeles, nu e în regulă, o să te sune Fredy. M-am bucurat, deși nu știam cine este acest Fredy. Două zile mai târziu mă întâlneam cu Fredy, adică Alfred Simonis, deputat de Timiș”.

„Recunosc că sunt un fan al autoironiei”

„Cu o figură extrem de serioasă, îmbrăcat la costum, eu boschetar cum mă știți. În cincisprezece minute înțelesese problema și îi dădea dreptate șefului său. Da, mi-e clar. O să scriu o propunere de lege și n-are cum să nu treacă. Putem să dăm și o ordonanță de urgență că ne pricepem la d’astea. A râs. Am râs și eu. Recunosc că sunt un fan al autoironiei și băiatului din fața mea nu îi lipsea această calitate”, a povestit Codin Maticiuc.

Taxele recuperate se pot reinvesti

Codin Maticiuc, producător și actor de film, e mândru de reușita lui

După numai două săptămâni de la discuția purtată, Codin Maticiuc spune că în Parlament a fost depusă propunerea legislativă. A trecut mai departe în martie 2023, iar acum este la promulgare la președintele țării. Conform informațiilor oferite de Codin Maticiuc, TVA-ul recuperat poate fi reinvestit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre