Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde se găsește cea mai „vânată” băncuță din România. Toată lumea se înghesuie să stea pe ea

Unde se găsește cea mai „vânată” băncuță din România. Toată lumea se înghesuie să stea pe ea
La finele săptămânii trecute într-un colț al Pieței Unirii din Timișoara a apărut o bancă cum nu s-a mai văzut. Lumea deja îi spune „banca extraterestră” sau „banca SF”.

Banca, lungă de șase metri, lată de doi și înaltă de un metru, e realizată din lemn stratificat cu furnir de stejar, cântărind aproximativ 1,5 tone. E mare, are o formă organică, și e construită din „felii” de lemn, legate între ele cu metal, care generează o formă cu goluri și rotunjimi care te îmbie să te așezi, pe o parte și pe cealaltă. Copiii se pot strecura prin golurile băncii.

De duminică toată Timișoara vorbește despre această bancă

Banca din Piața Unirii este cel mai nou obiect de mobilier urban al orașului. De fapt e o instalație, opera unui tânăr arhitect cu viziune, care s-a „jucat” pe calculator pentru acest proiect, Octavian Proșteanu, în vârstă de 30 de ani. Alături de el a venit un antreprenor care a știut să vadă dincolo de viziune, Lucian Perescu. Acesta a decis să investească în construcția băncii, chiar dacă nu i-a cerut nimeni să o facă.

Banca lui Octavian Proștean a devenit un un reper al orașului, în timp record, prin intermediul rețelelor sociale. Un clip video postat duminică după-amiaza de Best of Timișoara, pe Facebook, care prezintă minunata bancă și, pe scurt, povestea ei, s-a viralizat instantaneu, strângând peste 100.000 de vizualizări, mii de distribuiri, mii de comentarii, exclusiv pozitive.

Banca este o instalație de design parametric

Banca din Piața Unirii este o structură cu formă organică, ce a fost proiectată folosind designul digital. Conform arhitectului, este vorba de design parametric.

Designul parametric este un curent nou în arhitectură, care se bazează pe algoritmi de design digital. Fiind o metodă bazată pe algoritmi care îmbină intenția de proiectare cu rezultatul proiectării, atrage atenția aproape tuturor prin formarea unor geometrii și structuri complicate prin interacțiunea elementelor.

„Lucrarea aceasta e un manifest pentru promovarea designului parametric. E gândită ca un loc de relaxare, dar nu e vorba doar de funcţionalitate sută la sută, ci şi de frumuseţe şi de estestică”, a mai declarat arhitectul Octavian Proştean, pentru Rețete și vedete.

Antreprenorul care a crezut că Timișoara are nevoie de o asemenea bancă

Timișorean prin naștere, Octavian Proștean a absolvit liceul Nikolaus Lenau, predare în limba germană, apoi a studiat Arhitectura la Viena, unde a și trăit timp de 10 ani, iar ulterior, împreună cu soția sa, a revenit „acasă”.

Anul trecut arhitectul Octavian Proștean a înscris lucrarea la un concurs de proiecte inițiat de BETA – Bienala de Arhitectură Timișoara (www.Priveșteorașul.com), pentru generarea unei instalații arhitecturale temporare care să mobileze Piața 700 din Timișoara, însă instalația sa nu a fost câștigătoarea concursului.

Antreprenorul timișorean Lucian Perescu a văzut proiectul și a decis să îl materializeze. „Întotdeauna ai nevoie de o a doua şansă. Am căutat datele tânărului arhitect, l-am sunat; nici nu credea că o să facem instalația. Apoi ne-am chinuit vreo patru luni în fabrică, să executăm lucrarea. Sper ca timişorenii să se bucure de ea. Dincolo de faptul că e frumoasă, e şi utilă”, a declarat Lucian Perescu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre