Simona Ionescu / Redactor Șef

Vedetele din Educație au făcut-o lată. Elevii de la Evaluare, prejudiciați major. Ministrul Ligia Deca demisionează?

Vedetele din Educație au făcut-o lată. Elevii de la Evaluare, prejudiciați major. Ministrul Ligia Deca demisionează?
Bulibășeală fără limite după evaluarea elevilor. Ministrul Educației a încurcat borcanele, iar secretarul de stat, Florian Lixandru, din Ministerul Educației încearcă să dreagă busuiocul.

După ce ierarhia pentru admiterea la liceu a fost afișată greșit, Ministerul Educației retrage acum clasamentele pentru admiterea în liceu.

Ministerul Educației a făcut-o lată. A publicat mediile elevilor care erau ordonate după media de absolvirea a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, care sunt principalele criterii de departajare. Acum, secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru spune că a fost retrasă ierarhia greșită. Astfel, au fost induși în eroare nu mai puțin de 154.000 de elevi și părinții acestora.

Termenul de publicare este data de 5 iulie

„Am luat legătura cu cei care se ocupa de aplicație pentru a verifica încă o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificările. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus Florian Lixandru, conform edupedu.ro.

A crescut numărul elevilor cu medii mai mari, după contestații

În urma rezultatelor finale la Evaluarea Națională, 76,2% dintre candidații care au susținut examenul au obținut medii peste 5, procentul fiind mai mic decât în ultimii doi ani.

Puși într-o asemenea situație, părinții au făcut contestații, care au fost înregistrate într-un număr de 27.128 de contestaţii, cele mai multe fiind la limba română. La 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări – în anul 2022) în urma contestațiilor a crescut nota. Pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări – în anul 2022), notele au fost scăzute.

Ministerul Educației a făcut-o de oaie!

A crescut numărul elevilor care au obținut media 10

În urma contestațiilor, procentul elevilor cu medii de 5 sau peste a crescut cu 0,2%, ajungând la 76,4%. De asemenea, a crescut și numărul elevilor cu media generală 10, de la 429 la 465. Anul trecut, după contestații, procentul a fost de 82,4%, în creștere cu 0,1 procente față de evaluarea inițială.

Din totalul de 161.652 de elevi înscriși, s-au prezentat la Evaluarea Națională un număr de 154.115 absolvenți ai clasei a VIII-a. Pe 19 iunie a avut loc prima probă, la Limba și Literatura Română, iar examenul la matematică s-a dat pe 21 iunie. Pe data de 22 iunie elevii au dat examen la limba maternă.

Repartizarea elevilor va avea loc pe 19 iulie

„În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 6 – 7 iulie și 10 – 17 iulie.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023 – 2024 va avea loc în data de 19 iulie”, susține Ministerul Educației.

Vedetele din Educație au făcut-o lată. Elevii de la Evaluare, prejudiciați major. Ministrul Ligia Deca demisionează?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre