Celebrul actor și regizor Lucian Iancu, simbol al teatrului românesc, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, pe data de 19 noiembrie. Anunțul a fost făcut de către Teatrul de Stat din Constanța, al cărui director a fost de două ori: prima dată între 1984-1985 și a doua oară între 1994-1998.
Numele de Lucian Iancu răsună puternic în istoria teatrului românesc. De-a lungul carierei sale, Lucian Iancu a jucat în 60 de piese de teatru și a semnat regia mai multor producții. De asemenea, a jucat în aproximativ 20 de filme de cinema şi televiziune. A jucat pe scena teatrelor din Botoşani, Piatra Neamţ și la Teatrul Mic din Bucureşti.
Ultima piesă regizată a umplut sala timp de mai multe stagiuni
La Piatra Neamț a apărut în „Noaptea încurcăturilor” şi „Omul cel bun din Seciuan”, cu care s-a lansat Andrei Şerban. În anii ’90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete.
S-a stabilit ulterior la Constanța, acolo unde a jucat în mai multe piese, dar a și regizat. Ultima piesă de teatru regizată a fost „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu. Piesa s-a jucat cu sala plină, de-a lungul mai multor stagiuni.
A fost omagiat în 2020
Pe lângă teatru, Iancu a jucat în peste 20 de filme de cinema și televiziune, fiind distins cu numeroase premii care i-au recunoscut contribuția excepțională la cultura românească.
În 2020, Teatrul de Stat Constanța i-a organizat un eveniment omagial pentru a celebra împlinirea vârstei de 80 de ani, un moment de recunoaștere pentru întreaga sa activitate.
Comuniștii l-au trimis la închisoare
Pe lângă activitatea sa emblematică, Lucian Iancu a fost marcat și de ororile comunismului, dar și de detenție. Înainte de revoluția din 1989, a dat dovadă de curaj și a încercat să plece ilegal din România la bordul mineralierului condus de Florentin Scalețchi, care a fost deturnat către Istanbul, și a fost condamnat, în 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare.
În ziua imediat următoare tentativei lui de evadare, s-a primit dispoziție la teatru să fie arse toate afișele, programele de spectacol și fotografiile în care îi apăreau numele sau chipul, peste 20.000 de exemplare. A fost deținut politic, timp de cinci ani, la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud.
„Dumnezeu să-l odihnească în pace pe artistul Lucian Iancu. Ne vom aduce aminte de el mereu”, a transmis Teatrul de Stat Constanța, într-un anunț.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook