Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești extreme de la meteorologi. Ce ne așteaptă zilele următoare

Vești extreme de la meteorologi. Ce ne așteaptă zilele următoare
Prognoza meteo de zilele trecute nu mai e de actualitate. Meteorologii de la ANM revin asupra prognozei inițiale, iar veștile sunt  radical diferite de ce știam până ieri.

România, în acest an agricol a trecut de la o extremă la alta.  Au fost opt luni de secetă extremă, persistentă în toată țara, iar acum, de  două luni plouă și au loc viituri. ”Trebuie să urmărim atent ceea ce ne așteaptă în viitor. În condițiile în care schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, cu siguranță, și România va fi o regiune a extremelor meteorologice, fie de la o regiune la alta, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a smai pus Elena Mateescu, directorul ANM.

După o perioadă de-a dreptul inundată de ploi, urmează una în care ne vom topi de caniculă.  Temperaturile cresc începând de joi, ajungând până la 29 de grade Celsius, deși vremea se menține instabilă în cea mai mare parte a zilei. Ploile vor continua și în luna iulie. În București va fi soare puternic în prima parte a zilei însă mai târziu se adună iar norii și va începe ploaia. E posibil să fie și grindină. În timp ce la prânz se vor înregistra  29 – 31 de grade Celsius, seara va bate și vântul.

Pe litoral va fi mai răcoare decât în rest. E, totuși, vreme de plajă, cu temperaturi în jur de 25 de grade, iar apa mării va avea 22-23 de grade Celsius. Sunt posibile ploi trecătoare. Ploile vor continua și în Dobrogea sau Bărăgan, mai ales în după-amiezele intervalului.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei sunt anunțate ploi abundente, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile urcă spre 29 grade, arată Stirileprotv. ”Avem o lună iunie, până în prezent, pe locul șapte în topul celor mai ploioase luni. Cea mai ploioasă lună iunie a fost în anul 1969”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre