Simona Ionescu / Redactor Șef

Vlad Pascu se droga cu o substanță folosită la ATI în timpul anesteziilor generale. E atât de puternică că se poate muri într-un minut

Vlad Pascu se droga cu o substanță folosită la ATI în timpul anesteziilor generale. E atât de puternică că se poate muri într-un minut
11 percheziții domiciliare au făcut oamenii legii în cadrul operațiunii Hydra, care îl vizează pe ucigașul Vlad Pascu și prietenii săi. S-a descoperit și o substanță folosită de ATI în timpul anesteziilor: fentanil.

Specialiștii spun că substanța puternică folosită de Vlad Pascu pentru se droga se utilizează la ATI în timpul anesteziilor generale. Fentanyl este un analgezic extrem de puternic, un medicament folosit în mod normal împotriva durerii, despre care specialiștii de la Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor spun că este de 50 de ori mai tare decât heroina și de o sută de ori peste efectele morfinei. Acest medicament a fost creat în anii 50, pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care aveau dureri mari în urma operațiilor sau a unor boli grave. Azi, acest analgezic face ravagii în SUA, Canada și Mexic.

Polițiștii bucureșteni au descoperite la cele 11 percheziții domiciliare, efectuate în dosarul Hidra, aproape un kilogram de canabis, o fiolă de fentanyl de 10 ml, precum și o cutie de lemn cu urme de materie vegetală și un grinder. Dar și 76 de cartușe de vânătoare, 12.500 lei, trei telefoane mobile, cuțite, săbii, macete, susțin reprezentanții DIICOT. Unele dintre locuințe aparțineau lui Vlad Pascu și tatălui său Mihai Pascu.

„Pentru cei care consumă, riscul e că dependența se instalează foarte repede”

Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat că fentanyl este o substanță mult mai puternică decât morfina, care este folosită în special în secțiile ATI în timpul anesteziilor generale. El spune că este riscul că dependența se instalează foarte repede. După câteva săptămâni de utilizare consumatorul devine dependent, iar riscul cel mai mare e să moară printr-o depresie respiratorie.

„Din momentul în care o persoană își injectează sau prizează o astfel de substanță, în decurs de câteva zeci de secunde poate să apară decesul prin stop respirator. Aici e un pericol foarte mare pentru că de multe ori aceste substanțe sunt combinate cu alcoolul”, a spus medicul Radu Țincu la un post tv. Așa este, dacă consumatorul ar priza doar fentanyl. Doar că traficanții nu vor să-și omoare clienții și au învățat cum să-i păcălească, spunându-le că le vând un drog similar heroinei, care lipsește de pe piață. Dar care este un drog mai bun și mai scump!

Fentanyl este o substanță mai puternică decât morfina

Traficanții le vând fentanyl amestecat cu lapte praf ca să nu moară

Specialiștii antidrog, care includ și medici, știu exact ce se întâmplă la acest moment în lumea distribuirii și consumului de stupefiante. Știu că traficantul le oferă tinerilor, în schimbul heroinei, o combinație de fentanyl  amestecat fie cu lapte praf, fie cu amidon fie cu pudră de talc. Asta ca să aducă fentanylul la o putere mult mai mică, ca a heroinei. Consumatorul habar nu are ce și-a injectat.

La Spitalul Obregia, testele făcute unor persoane drogate au relevat că aveau în sânge urme de fentanyl.

Abia la analize, când ajunge în stare gravă la vreun centru specializat pentru a primi ajutor, consumatorul află ce e în sângele lui. Pentru că, din punct de vedere al stărilor, diferența dintre heroină și acest cocktail cu fentanyl este insesizabilă. La noi, încă nu este un fenomen, dar e clar că acest medicament a intrat puternic în țară și pe piața drogurilor. Iar efectele sunt catastrofale pentru organism și din cauza dependenței pe care o dă rapid ”, au explicat pentru EVZ surse medicale la momentul în care se desfășura în București un mare festival de muzică.

La petrecerile date de Vlad Pascu se duceau copiii unui mahări din Constanța

Pe de altă parte, președintele Sindicatului Europol a făcut dezvăluiri incendiare despre petrecerile organizate de Vlad Pascu. Acesta susține că la paranghelii participau și copiii unui mahări din Constanța, dar nu le-a dat numele. „Dacă vorbim de legături cu unele personaje, este interesant cum s-a trecut foarte repede peste momentul de după eliberarea din container, după acea oră și jumătate, respectiv momentul în care a participat la acea petrecere.

„Erau copiii unor persoane cu poziții sociale și politice în județul Constanța”

La acea petrecere înțeleg că, la fel, în primul rând din declarațiile dlui Glugă, fostul inspector șef, se consumaseră droguri. Vorbea despre nouă persoane care au fost conduse la sediul poliției. N-a mai întrebat nimeni de acele persoane, cine sunt…

Din datele pe care le-am primit de la oamenii din Vama Veche, înțelegem că participanții erau tineri din județul Constanța. Deci erau copiii unor persoane cu poziții sociale și politice în județul Constanța”, a susținut polițistul Andreica, la România TV, dar nu a spus nici nume, nici nu a oferit indicii mai concrete care să convingă, cât de cât, că este vorba de copii de politicieni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre