Simona Ionescu / Redactor Șef

Se dau vouchere noi de la stat. Cine vor fi beneficiarii și când vor intra în vigoare

Se dau vouchere noi de la stat. Cine vor fi beneficiarii și când vor intra în vigoare
Statul le vine din nou în ajutor românilor cu alte vouchere, de la 1 ianuarie 2024. Tichetul are o valoare nominală de 15 lei, dar suma va putea fi ajustată anual. Nimeni nu are voie să transfere voucherele.

Vor primi aceste tichete persoanele care prestează activități casnice în gospodăria unei singure persoane sau a unei familii. Noile vouchere pentru români includ servicii de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul hainelor. Precum și servicii de croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, dar și hrănire și supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Se va munci maxim 12 ore

Potrivit legii, prestatorul casnic nu poate fi membru al familiei beneficiarului casnic. Volumul de muncă dar și numărul orelor vor fi stabilite între beneficiar și prestator. Prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani nu au voie să lucreze mai mult de șase ori, iar cei de peste 18 ani vor munci maxim 12 ore.

Noi vouchere de la stat începând cu 1 ianuarie 2024

De unde puteți obține voucherele

Voucherele casnice se pot obține de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale sau de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București. De asemenea, mai puteți obține noile tichete de la platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este online sau folosind un dispozitiv electronic.

Prestatorul poate schimba tichetele în bani

Prestatorul de servicii care primește voucherele casnice va trebui să completeze pe acestea datele personale. Acesta poate schimba tichetele în bani în termen de 12 luni de la data primirii acestora. Potrivit Antena 1, de aceste tichete pot beneficia și cei care lucrează ocazional ca bonă și îngrijesc unul sau mai mulți micuți. Potrivit ANAF, plata în contul bancar indicat de prestatorul casnic se va face în maxim cinci zile de la data solicitării preschimbării acestora în bani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre