Ștrudel cu mere vienez. Rețetă

Ștrudel cu mere vienez. Rețetă
Ștrudel vienez cu mere este o rețetă tradițională din Austria, dar și din multe țări din Europa, care au aparținut cândva Imperiului Austro-Ungar. Iată cum preparăm acest desert delicios.

Ștrudelul are la bază un aluat nedospit din faină, ulei și sare, foarte elastic, iar pregătirea sa tradițională este un pic mai laborioasă. Cel mai cunoscut este cu umplutură cu mere. Un ștrudel cu mere vienez va fi întotdeauna potrivit ca desert. Musafirii și copiii nu se vor mai opri din mâncat. 

Ingrediente ștrudel cu mere vienez: 

500 gr făină

150 gr unt

2 ouă

150 ml de apă fiartă caldă

6-7 mere tari și dulci

100 gr stafide

20 gr scorțișoară

100-150 gr zahăr

3 linguri de ulei

1 lingură de oțet

Mod de preparare:

Untul se scoate din frigider și se lasă să se înmoaie la temperatura camerei. Se bat 2 ouă într-un vas. Într-un bol se cerne făina. Se face o gropiță în mijlocul făinii și se toarnă ouăle. Tot aici se adaugă 3 linguri de ulei și o lingură de oțet. Se adaugă 150 ml de apă caldă. Se frământă un aluat moale, care se împarte apoi în 8 gogoși. Fiecare gogoașă se unge cu unt și se lipește cu partea unsă a alteia, împerechindu-le câte două.

Gogoșile se turtesc ușor și se pun la frigider pentru 2 ore.  Pentru umplutură, merele se curăță de coajă și de cotor și se taie mici felii.

Merele tăiate felii se stropesc cu suc de lămâie, pentru ca să nu-și schimbe culoarea. Într-un bol punem stafidele și turnăm peste ele apă fierbinte. Le lăsăm să se umfle, circa 20 minute. Le scurgem de apă bine și le alăturăm merelor tăiate felii. Adăugăm zahărul și scorțișoara și amestecăm totul bine.

Scoatem aluatul din frigider și întindem de la început fiecare turtă pe masă. Apoi, se trece pe un prosop de bucătărie curat și se întinde cu mâinile cât mai subțire posibil. Stropim cu unt foaia. Punem a patra parte din umplutură și luăm capătul prosopului, răsucim foaia de aluat într-un rulou. 

Între timp, preîncălzim cuptorul la 180 C. Pregătim tava, pe care o tapetăm cu hârtie de copt unsă cu unt. Punem rulourile obținute în tavă. Spargem într-un bol un ou și îl batem puțin. Cu ajutorul unei pensule, ungem rulourile cu ou. Plasăm ștrudelele în cuptor și le coacem circa 40-45 minute.

Le lăsăm să se răcească ușor și punem zahăr pudră peste. Pentru un gust vienez desăvârșit, se servește cu înghețată.

Foto: Facebook

Mierea poate fi extrem de periculoasa pentru oamenii care au aceste afecțiuni. Medici explică care este motivul