Paul Surugiu – Fuego (43 ani) a vizitat-o pe celebra actriță Tamara Buciuceanu-Botez anul trecut, pe 10 august, de ziua ei, când a împlinit 90 de ani. Interpretul i-a dăruit un tort, flori și o distincție.
„Am ajuns la doamna Tamara Buciuceanu-Botez și i-am făcut o bucurie, stând câteva ore la povești. Telefonul a sunat permanent, iar dumneaei e împlinită că lumea nu a uitat-o. S-au scurs zeci de amintiri și, reciproc, ne-am încărcat cu energie pozitivă. I-am dus tort, am ciocnit și i-am oferit, simbolic, distincția «Drag de România mea!» pentru tot ce înseamnă ea în această țară pe care a marcat-o definitiv cu talentul său suprem”, a scris anul trecut Fuego pe conturile sociale.
Tamara Buciuceanu-Botez a muncit până la 80 de ani
Tamara Buciuceanu-Botez s-a retras definitiv din viață artistică în anul 2009, după o carieră de 57 ani, la vârsta de 80 de ani. Era singură, după ce soțul ei decedase.
Actriţa a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996. Cei doi soți nu au avut copii. Actriţa a vorbit foarte rar despre căsnicia ei.
“Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi”, a povestit Tamara Buciuceanu-Botez într-un interviu mai vechi.
Tamara Buciuceanu-Botez, cariera
- Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie numeroasă. A avut patru fraţi, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia Buciuceanu, cea care avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România.
- Mezzosoprana Iulia Buciuceanu (acum 89 de ani) a fost căsătorită cu actorul George Constantin, cu care a avut un copil, devenit și el peste ani un actor de succes, Mihai Constantin, care avea să-i dea replica mătușii sale în celebra serie ”Liceenii”.
- Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Moldova, dar familia s-a refugiat în România, cu un tren de vite.
- Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952.
- A fost una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Era supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”.
- A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
- De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.
Tamara Buciuceanu, distincții
În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.
În 2016, Poșta Română a scos o serie de timbre intitulată ,, Stele de aur ale scenei și ecranului, dedicind un timbru poștal Tamarei Buciuceanu.
Pe 5 aprilie 2018, înainte de Paşte, a primit de la Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti, precum şi Cheia Oraşului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook