Terapie medicală nouă în cazurile de COVID-19

Terapie medicală nouă în cazurile de COVID-19
O nouă terapie în cazul pacienților infectați cu SARS Cov-2 se folosește în țara noastră. Ea a început să fie aplicată într-un singur spital.  

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au introdus o terapie medicală nouă în cazurile de COVID-19. Este vorba de folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen.

„Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate și severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat și încălzit. Debitul poate ajunge până la 60 de litri/minut. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la  15 litri/minut”, au informat reprezentanții spitalului.

Terapie medicală nouă în cazurile de COVId-19

Aceste aparate sunt folosite la pacienții cu probleme respiratorii grave. „Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat.

Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, spune șef lucrări dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Procedura reduce numărul celor  care ar ajunge la ATI

Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală. Aceasta înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce ajung în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă.

“Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invaziva  cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat dr. Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.

La ce să se aștepte femeile în timpul menopauzei

Recomandarile noastre