Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația aceasta.  O companie canadiană care activează în domeniul tehnologiei pentru sănătatea animalelor cu sediul în oraşul Calgary, provincia Alberta, a dezvoltat o aplicaţie care, prin intermediul camerei foto a telefonului, poate spune dacă o pisică resimte sau nu durere, informează Reuters.

Aplicația se numește Tably. Aceasta analizează poziţia capului, a ochilor, încordarea botului, precum şi mişcarea mustăţilor pisicilor. Folosind informațiile captate astfel, îi poate spune stăpânului pisicii dacă felina e stresată. Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports a ajuns la concluzia că „scala grimasei la feline” sau FGS este un instrument de încredere pentru evaluarea durerii acute la pisici. Astfel, aplicația le arată oamenilor dacă pisicuțele lor sunt bolnave și au dureri.

Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația

„Îi ajută pe proprietarii de pisici să afle dacă animalul lor de companie are sau nu dureri”, a spus Miche Priest, de la Sylvester.ai. Dezvoltatorii aplicației susțin că aceasta ar putea fi foarte utilă și veterinarilor aflaţi la începutul carierei, deoarece însă nu au experiență ca să își dea seama singuri dacă o felină e suferindă.

„O aplicaţie care se bazează pe stocarea imaginilor cu feţe de pisici poate fi utilă, dar proprietarii de feline ar trebui să ia în considerare şi restul corpului pisicii, inclusiv coada, pentru a obţine informaţii despre starea animalului”, a mai spus Alice Potter din cadrul ONG-ului pentru protecţia animalelor RSPCA.

Aceasta explică câteva tipuri de comportament în cazul micilor feline. „Pisicile temătoare sau speriate îşi vor ţine coada foarte strânsă şi încordată. În plus, trebuie să ne gândim la comportamentul lor, dacă mănâncă, beau, îşi fac toaleta şi dorm aşa cum obişnuiau?”, a mai spus ea.

Sursa foto: Pixabay

Cea mai cumplită tragedie navală din România. Povestea ”Titanicului” românesc

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp