Anunț de ultimă oră ANAF. Toți românii cu activități economice trebuie să facă asta. Mai sunt câteva zile pentru a intra în legalitate

Anunț de ultimă oră ANAF. Toți românii cu activități economice trebuie să facă asta. Mai sunt câteva zile pentru a intra în legalitate
Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, portalul Finanțelor Publice, devine obligatorie începând cu 1 martie 2022 pentru  transmiterea  cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Prin O.G. nr. 11/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale, a fost introdusă,  începând cu data de 01 martie 2022, obligativitatea transmiterii la organul fiscal central  a cererilor, înscrisurilor  sau a altor documente exclusiv prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV).

Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică. De asemenea, e obligatorie și în cazul persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

Ce se întâmplă cu românii care nu au cont în SPV

„În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

Recomandăm contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, până la data de 01 martie 2022, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc.”, transmit reprezentanții ANAF.

Cum se accesează SPV

Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie, etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale.

Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificate digitale calificate, pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat, pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.
Informații suplimentare cu privire la înrolarea în Spațiul Privat Virtual se pot obține: accesând portalul ANAF, la secțiunea ”Servicii Online” sau vizionând materialele informative publicate pe  YouTube sau  telefonic, apelând Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.

 

Recomandarile noastre