Tradiții de 1 septembrie. Cum va fi vremea în această zi, așa va fi tot anul

Tradiții de 1 septembrie. Cum va fi vremea în această zi, așa va fi tot anul
Potrivit sfinților părinți, Anul nou bisericesc începe pe data de 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Ce tradiții și obiceiuri se țin în prima zi a toamnei.

Se crede că 1 septembrie ar fi împrumutat de la evrei, care încep calendarul cu această lună, iar în prima zi îl cinsteau pe Dumnezeu.

Tradiții de 1 septembrie. Cum va fi vremea în această zi, așa va fi tot anul

Tradiția spune că 1 septembrie este data când Mântuitorul a intrat în sinagogă și a citit cuvintele Proorocului Isaia: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“. De asemenea, se crede că noul an bisericesc începe în această zi, pentru că atunci se crede că a început creația lumii.

1 septembrie, început al mântuirii creștinilor

Dar începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Atunci s-a stabilit ca această zi să fie considerată începutul mântuirii creștinilor. Și tot în această zi este pomenit și Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină – Înainte și După Hristos. Dar și Simeon Stâlpnicul, care a stat aproape întreaga viață pe un stâlp și s-a rugat Domnului. Despre acesta se spune că are puterea de a stăpâni vântul și cutremurele.

Dacă tună pe 1 septembrie, va fi o toamnă lungă

Din cele mai vechi timpuri bătrânii au știut cum va fi vremea în următoarea perioadă, în funcție de ceea ce se întâmpla pe data de 1 septembrie. Pentru că, spune tradiția, așa cum e în această zi, așa va fi în tot anul. Ca atare, dacă dimineață va ploua și primăvara va fi ploioasă. Iar dacă tună, toamna va fi una lungă.

De asemenea, se anunță un an bun dacă după amiaza zilei de 1 septembrie este una frumoasă. Nu în ultimul rând, tradiția spune că nimeni nu are voie să muncească pe 1 septembrie, altfel casa îi va fi lovită de trăsnete și fulgere.

Sursă foto: doxologia, calendarortodox, romaniatv