Simona Ionescu / Redactor Șef

Tristețe în lumea lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu. Cel mai tare Chef de restaurant a murit

Tristețe în lumea lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu. Cel mai tare Chef de restaurant a murit
Celebrul bucătar Chef al unui restaurant cu 3 stele Michelin a decedat. Anunțul a fost făcut de primarul comunei în care acesta activa, titrează Le Figaro.

Bucătarul autodidact Marc Meneau, care obținuse trei stele în ghidul Michelin la conducerea restaurantului său L’Espérance, din Yonne, a murit la vârsta de 77 de ani, a declarat primarul localității pe 9 decembrie. 

Sursa foto: Facebook

„Am aflat despre moartea sa de la rude. Este foarte trist ”, a declarat Christian Guyot, primarul orașului Saint-Père-sous-Vézelay, din Yonne, unde trăia Marc Meneau și înființase restaurantul L’Espérance. „El a creat ceva foarte mare. A fost ceva extraordinar ”, a adăugat primarul satului cu aproximativ 300 de locuitori de lângă Avallon.

Povestea celor 3 stele Michelin 

Marc Meneau s-a născut pe 16 martie 1943 și spunea că a fost mereu autodidact: „Nu am fost niciodată ucenic în casele mari și am învățat să gătesc din cărți”, mărturisea acesta la un moment dat. Susținând că a intrat în bucătărie din dragoste pentru soția sa Françoise, fiica unor restauratori  burgundieni, el preluase de la  mama sa Marguerite, cafeneaua din Saint-Père-sous-Vézelay, pe care a transformat-o rapid într-un restaurant. Acolo a obținut prima stea Michelin, în 1972. 

Recunoașterea i-a dat posibilitatea să viseze la mai mult. Astfel, a creat L’Espérance în același sat, care a devenit rapid unul dintre locurile înalte ale gastronomiei. Chiar și Serge Gainsbourg și muzicianul Matislav Rostropovitch vor deveni obișnuiți ai localului. Dar mai ales, președinți ai Franței și-au invitat oaspeții la masă în localul lui Marc Meneau.

Chefii Florian Bellanger, Marc Meneau, Pierre Meneau, Alain Passard și Ludo Lefebvre / Sursă foto: Facebook

A doua stea a fost câștigată în 1975, apoi a treia în 1983, anul în care Marc Meneau a fost ales „Cel mai bun bucătar francez al anului” de Gault & Millau. A fost unul dintre primii mari bucătari care au plantat o grădină de legume organice. Cu toate acestea, a pierdut o stea în 1999. A recuperat-o cinci ani mai târziu, dar în 2007 compania sa a fost plasată în insolvență.  A reușit  să redeschidă L’Espérance, dar a avut loc o a doua închidere în 2015.

Un an mai târziu, restaurantul emblematic a fost cumpărat de grupul Hôtel & Food Disrpt Partners, fondat de Alain Ducasse. Grupul a anunțat investiții de 14 milioane de euro în 2017 și o redeschidere a L’Espérance în 2019, dar „proiectele nu s-au realizat încă”, a mai spus primarul orașului Saint-Père.

 

Cine sunt ultimii 10 concurenți ai sezonului 8 „Chefi la Cuțite”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre