Simona Ionescu / Redactor Șef

Trucuri nespuse pentru cel mai bun magiun de prune. Veți avea o iarnă dulce

Trucuri nespuse pentru cel mai bun magiun de prune. Veți avea o iarnă dulce
Cânt vine vorba de dulceață, gem sau magiun, nimic nu se compară ca cel făcut acasă, ca pe vremea bunicii.

E perioadă conservelor și a celor mai bune dulcețuri, din care să pregătiți cele mai bune bucate. Cu multă dragoste și sfaturi prețioase, veți avea cămara plină cu bunătăți.

Trucuri nespuse de nimeni pentru cel mai bun magiun de prune. Veți avea cea mai dulce iarnă

O rețetă pentru un magiun cu adevărat senzațional a fost lăsată moștenire de regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Puteți folosi prune, caise sau corcodușe.

„Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe ţiglă încinsă, abia să bulbucească. Sâmburii de caisă şi corcoduşe (dacă aveţi şi doriţi să-i adăugaţi) se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un kilogram de fructe.

„După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasaţi printr-o sită sau nu pasta de fructe”

Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasaţi printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji.

Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează ore şi ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcăleţul, mestecăul) abia se mai învârte. Acum, la sfârşit, se pun sâmburii, se mai amestecã de câteva ori şi se pune magiunul în borcane bine preîncălzite, altfel se sparg”.

Magiun de prune fără zahăr

Există și o rețetă de magiun delicios fără zahăr. În acest caz aveți nevoie de 1,5 kg prune, care se spală bine, se scot sâmburii. Puneți fructele la fiert într-o cratiță de inox cu fundul mai gros pentru ca magiunul să nu se ardă și lăsați la foc mediu. Amestecați din când în când.

Când începe să de îngroașe, reduceți flacăra și amestecați mai des folosind o lingură de lemn. Magiunul se fierbe o oră și jumătate, dar timpul de fierbere depinde de cât de zemoase sunt prunele. Lăsați să se răcească, apoi depozitați în borcane. Veți vedea că magiunul se va îngroșa mai mult după ce se va răci.

Sursă foto: caietul cu retete

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre