Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultima zi din viața lui Aurelian Andreescu. Ce a lăsat în urma lui artistul fără studii muzicale, dar care a înfiat un copil

Ultima zi din viața lui Aurelian Andreescu. Ce a lăsat în urma lui artistul fără studii muzicale, dar care a înfiat un copil
Ne amintim prea rar de marii noștri artiști. Aurelian Andreescu este considerat unul dintre cei mai mari cântățeți români, chiar cel mai mare, fără să aibă studii muzicale.  Vocea lui inconfundabilă nu se mai aude la radio sau la televiziuni. Ultima zi din viața lui Aurelian Andreescu.

Up Date

Aurelian Andreescu avea doar 44 de ani în momentul decesului. El a murit în ziua de 22 iulie 1986, la Constanța.

În onoarea lui, începând cu anul 1993, Teatrul de revistă „Constantin Tănase” găzduiește Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.

Aurelian Andreescu este considerat una dintre cele mai mari voci masculine pe care a avut-o muzica uşoară românească. În urma sa, au rămas peste 200 de melodii celebre în Epoca de Aur.

După debut, a lăsat publicului peste 200 de melodii

Au trecut 37 de ani de când a murit unul din marii artiști români, Aurelian Andreescu. În timpul vieții, au fost cunoscute foarte puține lucruri despre omul Aurelian Andreescu.

Avea 21 de ani când a debutat la Festivalul Național de Muzică de la Mamaia, în 1963, cu melodia ”În tot ce e mai frumos pe lume”, de Elly Roman. Succesul la public a venit imediat. Zeci de melodii interpretate inegalabil de Aurelian Andreescu au fost fredonate și îndrăgite de români. Cine nu a ascultat măcar o dată ”Copacul”? Ne-a lăsat peste 200 de melodii, una mai minunată ca alta, printre care ”Fluierând pe stradă”, ”Oameni”, ”Tu eşti primăvara mea”, ”Un fluture şi-o pasăre”, ”Vreau numai soare”, etc.

Ultima zi din viața lui Aurelian Andreescu

A murit prea devreme, la doar 44 de ani, în anul 1986. Despre ultima zi din viața marelui artist a povestit de Cornel Constantiniu, într-un interviu mai vechi.

”Cu un an înainte de a muri, avusese o comă hepatică. Generalul Șuteu a fost cel care l-a tratat și l-a salvat de la operație. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite Litoralul și expunerea la soare. În anul dispariției, adică în 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu. Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța. În acea zi cumplită, menajera m-a trezit din somn, spunându-mi să vin urgent la telefon. Era Mirabela Dauer, care mi-a zis că Aurelian încetase din viață. La înmormântare mi s-a făcut rău și a trebuit să fiu scos afară din biserică. La câteva zile după ceremonia funerară, m-am dus la mormânt și i-am plantat doi brăduți”, a povestit Cornel Constantiniu.

Cum a fost descoperit Aurelian Andreescu

Cei care l-au văzut și auzit pe Aurelian Andreescu își amintesc cu multă plăcere de artist: aranjat la patru ace, cu floare la butonieră. Uneori purta un inel, iar costumul, cravata şi pantofii erau ultimul model. Ca solist, trebuia să fie elegant, pe acea vreme costumul fiind obligatoriu, din respect pentru public, dar şi pentru propria persoană. Iubea florile şi nu era spectacol în care să nu urce pe scenă copii care-i dăruiau buchete şi-i cereau autografe.

Nu avea studii muzicale, dar avea o ureche muzicală de excepție. Mariella Andreescu, soția sa a povestit cu a ajuns Aurelian Andreescu un mare artist. ”Aurelian n-a luat nici un minut lecţii de canto. Singur a învăţat. Singur şi-a format un stil”, a povestit Mariella.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre